Dela iz zbirke Joce Vujića u Narodnom muzeju

Joca Vujić je želeo da našim istraživačima omogući dostupnost umetničke baštine. A interesovali su ga pre svaga slikari koji su stvarali u Vojvodini. Prvu ideju da se organizuje izložba, omeo je drugi svetski rat.

"Veći deo te zbirke je čuvan u prostorijama Kapetan Mišinig zdanja, jedan deo u prostorijama Tehničkog muzeja, prilikom bombardovanja jedan deo je stradao ali su mnoge slike sačuvane tako što su bile sakrivene, zakopane. I ukupno posle rata 229 dela je nađeno, od toga je pet bilo uništeno, odnosno nije moglo da se restaurira", kaže Živan Lazović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Na čuvanje su slike potom stigle u Narodni muzej 1949. godine.

"Odabir koji je inkorporiran u okviru stalne postavke Narodnog muzeja čini integralni deo ove postavke koja se odnosi na umetnost srpsku 18. i 19. veka. Pored Mile Popović, odnosno Devojke u plavom Đure Jakšića u prostoru gde se nalazimo su i platna Jovana Popovića, Dimitrija Avramovića kao i Konstantina Danila", kaže Lidija Ham, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

U formiranju kolekcija nacionalnog muzeja, objašnjavaju kustosi, osim velikog državnog angažovanja, važnu ulogu imaju i pojedinci.

"Narodni muzej čuva još tri značajne, veoma dragocene tri numizmatičke zbirke. Jedna je porodice Vajfert, druga profeosra Kovačevića, i treća je zbirka Ferari", kaže Lazović.

Univerzitet u Beogradu nije odustao od ideje da pod svojim okriljem ima i muzej, kako bi se na jednom mestu našlo sve ono što su mu zadužbinari darivali. Ali za to je potrebna pomoć ministartsva i društva uopše.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike