Dan Biblioteke SANU u znaku književnog dela Svetog Save

Na policama Biblioteke SANU nalaze se prave retkosti, biblioteka Vuka Karadžića, njegov lični primerak "Rječnika srpskog jezika" sa zapisima na marginama i Pismenica iz 1814. Zatim Milankovićev "Sunčani kanon", zbirke Batuta, Alasa, Grola, Kiša.

Biblioteka SANU je naša najveća naučna biblioteka s milion i po knjiga, časopisa i listova, štampanih i elektronskih, digitalnim zbirkama, legatima 40 akademika. 

Današnji Dan posvećen je književnom delu Svetog Save, povodom osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

"Sveti Sava, srpski princ Rastko Nemanjić, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata, prosvetitelj, zakonopisac, putnik i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve, postaje po ulozi i značaju za svoj narod i državu jedinstvena ličnost na evropskim prostorima" istakao je Vladimir Kostić, predsednik SANU.

Dodaje da ga je taj nepismeni narod trajno ugradio u doživljaj svog identiteta i integriteta.

Miro Vuksanović, direktor Biblioteke SANU ističe da je suština i crkve i Svetog Save, u njihovoj prosvećenoj, učenoj, umetničkoj, civilizacijskoj i nacionalnoj misiji.

"Naš današnji susret nije samo slavljenje jedne velike godišnjice najzaslužnijeg Nemanjića već sećanje na rast ukupne srpske pismenosti, znanja i maternjeg jezika", naglasio je Vuksanović.

Svečanom akademijom u decembru SANU će obeležiti jubilej, a dan kasnije biće otvorena izložba posvećena tajni Studenice.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike