„Biti drugi“ – izložba povodom 60. godina Radio Beograda 2

Radio Beograd 2, program kulture i umetnosti, beleži ove godine šest decenija postojanja. Od 1958. godine naslovi najčuvenijih emisija i glasovi najboljih novinara tog radija Beograda stoje kao znakovi pored puta u kolektivnom pamćenju našeg naroda i pouzdani orijentiri u istoriji srpske radiofonije.

To je program sa koga su, od njegovog osnivanja do danas, dolazile emisije koje se pamte i novinari koji se ne zaboravljaju, navodi se u saopštenju Radio Beograda.

"Sastanak u devet i pet", "Studio 6 vam pruža šansu", "Prijatelj zvezda", "Minimaks", "Autobus u pola šest", "Zeleni megaherc", "S pesnikom u podne", "Gost Drugog programa", "Putokaz", "Niko kao ja", predstavljaju neodvojivi deo kolektivnog sećanja i simbole našeg odrastanja i sazrevanja. 

Imena ljudi koji su radili na ovom programu nisu samo imena novinara – to su simboli po kojima možete dešifrovati čitavu jednu epohu.

Bez Nikole Karaklajića, Milovana Ilića, Momčila Baljka, Stanka Terzića, Danila Nikolića, Dejana Penčića Poljanskog, Vladimira Bunjca, Bratislava Ljubišića, Petra Pajića, Dragomira Brajkovića, Jovana Arežine, Vladimira Jevtovića, Milana Kneževića, Tihomira Petrovića, nije moguće zamisliti ne samo istoriju novinarstva Radio Beograda nego i bilo koju drugu istoriju toga veka u kome je radio bio medij koji je u isto vreme informisao, zabavljao i obrazovao.

Ta imena su ono što obavezuje i što i danas pravi razliku između Radio Beograda i drugih medijskih kuća, navodi se u saopštenju tog radija.

Radio Beograd 2 je danas jedini program u celini posvećen kulturi i umetnosti na širokom medijskom prostoru od Budimpešte do Atine i od Rima do Bukurešta.

To je program na kome možete čuti ono čega najčešće nema na drugim radio programima: ozbiljan, sadržajan razgovor, kvalitetnu muziku, dramski, dokumentarni, obrazovni program.

U okviru izložbe "Biti drugi", koja će biti u programu ovogodišnje "Noći muzeja" u Beogradu, kroz naslove najčuvenijih emisija, likove naših novinara, programske akcije, Dramski program, nagrade, izdanja, Dečju dramsku grupu i razvoj tehnologije uz pomoć koje smo radili tokom proteklih šest decenija, možete videti kako je rastao i šta je danas Radio Beograd 2. 

Izložba će biti otvorena od 18. maja do 7. oktobra 2018. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike