Ziđin obnavlja rudnike i u Majdanpeku

Prvi rudnik Ziđina otvoren je pre više od četvrt veka, a danas imaju 34 u Kini i još u 11 zemalja, među kojima je i naša. Ceo proces prozivodnje i prerade je modernizovan, a sve to najavljuju i za naš RTB.

"Jedan od prvih koraka koje pripremamo je proširenje proizvodnje i obnova rudnika u Majdanpeku Jama i Cerovo, kao i unapređene tehnologije u topionicama. Gradićemo potpuno novu fabriku za preradu rude u Majdanpeku", kaže Džordž Fang, izvršni direktor Ziđina.

"Očekujemo da će ove godine da kompanija aplicira za dozvole i čim dobiju, to će se realizovati. Nadamo se da će do kraja godine početi aktivnosti po tim pitanjima", kaže Aleksandar Antić,  ministar rudarstva i energetike. 

Svoje istrošene kopove označavaju plavom bojom i pretvaraju u zelene površine. Tu sliku, obećavaju, gledaćemo i na kopovima borskih rudnika jer su u Istočnoj Srbiji našli isti procenat rude kao u svojim rudnicima.

"Zbog tih svih specifičnosti sa Borom biće nam lako da prenesemo svu našu tehnologiju, obrade, ali i očuvanja životne sredine", kaže direktor Ziđina.

Ističe da u Boru rade već pola godine i da su za to vreme napravili neverovatne rezultate u količini obrađenog bakra. Sigurni su, kaže, da će rezultati u budućnosti biti još bolji.  

"Kada dođete u topionicu kao da ste ušli u park, a kad uđete u rudnik kao da ste ušli u mesto netaknute prirode, a ta priroda je proistekla iz rekultivacije koju je realizovao Ziđin", kaže Antić. 

Ivesticijama u RTB Bor i nov rudnik Čukaru Peki koji će otvoriti za dve godine ulaganje Ziđina premašiće dve milijarde dolara.

Ziđin je najveći proizvođač zlata u Kini. Na drugom mestu je po proizvodnji bakra, a treći po proizvodnji cinka. Tržišna vrednost kompanije procenjuje se na 11, 7 milijardi dolara.

Samo prošle godine Ziđin je na nivou kompanije proizveo 7,7 milona unci zlata, a bakra više od 680 hiljada tona.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike