Žetva pšenice počinje za dve nedelje – ratari strepe zbog suše i cene, stručnjaci zbog punih silosa

U pšenična polja, šabački ratari gledaju s mnogo strepnje. Zbog suše u maju, očekuju i do 30 odsto manji rod nego prošle godine, koja je po prinosu bila rekordna.

"Mislim da će hektolitarska masa biti manja, baš iz razloga jer nije bilo dovoljno padavina. I to će zasigurno smanjiti kvalitet pšenice", rekao je Darko Perić, poljoprivrednik iz Bukora. Očekuje prinos od šest, sedam tona, i nada se ceni od 40 dinara.

Agronomi tvrde da je nalivanje zrna završeno, i da su pšenici sada potrebni samo toplota i sunce, kako bi kombajni već sledeće sedmice mogli u njive.

"Pšenice su nažalost završile svoju tehnološku fazu. Još fali samo dozrevanje, odnosno zrenje slame, jer kolenca koja su još zelena povećavaju vladu pšenice u vršaju, tako da to nije dobro, moramo sačekati još par dana. Ječmovi su završili, prvi otkosi su pali na teritoriji Mačve, i za sada, ječam izgleda mnogo bolje od pšenice koja je poprilično podbacila", naveo je Jovan Sušić iz PSSS Šabac.

Stručnjaci zabrinuti zbog silosa punih pšenice i kukuruza 

Cena brine ratare, a stručnjake silosi u kojima je početkom meseca bilo više od 900.000 tona pšenice.

"Imamo prilično nezahvalnu situaciju u silosima, koji su puni, ne samo pšenicom, nego i kukuruzom. Ječam je polako počeo da se skida sa njiva. Sledi nam za dve nedelje i žetva pšenice, mi ćemo nekako, negde zapravo sve uskladištiti. A na koji način i kakve će to probleme dalje doneti, mešanje starog i novog roda, i prenatrpani silosi, što su savršeni uslovi za pojavu štetočina", navela je Sunčica Savović iz Udruženje žita Srbije.

Šabački skladištari kažu da žetvu uvek dočekuju spremno sa određenom količinom starog roda u skladištima.

"Što se tiče naših kapaciteta, 30 odsto su već zauzeti što se tiče stare pšenice, jer, uvek, to je neka naša politika da nam uvek ostane, i pretekne, tako da, uglavnom smo spremni", rekao je Dušan Trifunović, vlasnik mlina u selu Bojić. Očekuje da će cena biti biti negde od 36 do 40 dinara, što zavisi od tržišta.

Izvoz je usporen, a na svetskom tržištu cena pšenice je u blagom padu. Od izvozne cene zavisi i otkupna – kažu upućeni i dodaju da jeste prošle nedelje bilo ponude nove pšenice po 38,5 dinara za kilogram, ali ne i kupovine.

Zato ratari sada gledaju u državu – čekaju ponudu za otkup žita za robne rezerve, koja bi u zavisnosti od količine, mogla da utiče na tržišnu cenu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike