Zbog Trampove takse, EU udara na Harli-Dejvidson, burbon i farmerke

Evropska unija priprema mere protiv američkih firmi i robnih marki jer je predsednik Donald Tramp najavio taksu na uvoz čelika i aluminijuma u SAD.

„EU priprema kontramere vezane za prava uvoza američkih proizvoda, na primer motocikle ‘Harli-Dejvidson’, burbon (vrstu američkog viskija) i farmerki ‘Levis’ „, rekao je danas nemačkim novinarima portparol predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

Tramp je najavio da sledeće nedelje uvodi uvoznu taksu od 25 odsto na čelik, a 10 odsto na aluminijum, ali ne i na koje zemlje će se carine odnositi. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je juče rekao da će EU „u odbrani svojih interesa reagovati snažno i proporcionalno“ i da „neće sedeti skrštenih ruku dok evropska industrija trpi udarce nepravednih mera“.

„Evropi treba trgovinska politika sposobna da se odbrani. Nećemo biti naivni“, rekao je Junker.

Potpredsednik Evropske komisije, Jirki Katainen je ocenio da postoji mogućnost da se izbegne trgovinski rat sa SAD.

On je rekao da su evropske kontramere „spremne već neko vreme“, da su u skladu s propisima Svetske trgovinske organizacije, i da bi kompenzovale potencijalne gubitke evropske industrije, drugog svetskog proizvođača čelika, iza Kine.

SAD uvoze 30 miliona tona čelika godišnje, u vrednosti od 24 milijarde dolara i najveći su uvoznik u svetu, po podacima Ministarstva ekonomije Nemačke.

Oko četiri odsto te količine se uvozi iz Nemačke, dok 50 odsto u SAD dolazi iz Kanade, Brazila, Južne Koreje i Meksika.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike