Vučić: Uspostaviti Zelene koridore na granicama Zapadnog Balkana i EU

Predsednik Vučić je zamolio direktora Zakonjšeka da pomogne u uspostavljanju Zelenih koridora na granicama Zapadnog Balkana i Evropske unije, odnosno uklanjanju barijera radi bržeg protoka robe, po ugledu na Zelene koridore koji su uspostavljeni između partnera na Zapadnom Balkanu u vanrednim okolnostima pandemije kovid-19.

On je naglasio da je za Srbiju važno da se ova inicijativa primeni, pre svega, na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, gde su višečasovna zadržavanja najduža, navodi se u saopštenju Kancelarije predsednika Republike Srbije.

Vučić je izdvojio projekte koji bi bili prioritetni i zamolio za ubrzanje procedura za realizaciju auto-puta Niš – Priština.

Direktor Zakonjšek je predstavio prioritete rada Transportne zajednice, čiji Stalni sekretarijat ima sedište u Beogradu.

Reč je o povezivanju saobraćajne infrastrukture u transevropsku mrežu, koja podrazumeva primenu evropskog zakonodavstva i standarda u oblasti saobraćaja, ali i digitalizaciju i ekološko unapređenje, brži protok robe na granicama, kao i oživljavanje železničkog i plovnog transporta.

Ugovor o osnivanju Transportne zajednice potpisan je na Samitu Berlinskog procesa u Trstu 2017. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar