Vučić: Podstaći preduzetnički duh

Vučić je preneo srpskim novinarima da je u razgovoru sa glavnim izvršnim direktorom Svetske banke Kristalinom Georgijevom čuo reči pohvale na račun ekonomskog napretka Srbije.

Navodeći da je Georgijeva žena koja pomaže Srbiji, Vučić je ukazao da je bila zainteresovana za stanje u javnim preduzećima, u Azotari, EPS, Srbijagasu, ali da je poruka da rast mora da bude viši.

Vučić je rekao da će Srbija tražiti podršku Svetske banke, jer je za nas od velikog značaja razvoj preduzetničkog duha.

Uspeli smo u prethodnom periodu značajnim stranim investicijama, otvaranjem nemačkih, austrijskih, američkih i drugih fabrika da postignemo dobre rezultate, u izvozu rezultati su bili bolji nego ikada, rekao je Vučić.

"Međutim, kada se plate i penzije povećaju onda i uvoz raste, a novac odlazi na robu široke potrošnje, a ne mašine i alate", objasnio je predsednik.

Istakao je da je potreban ubrzan razvoj našeg privatnog sektora, u šta je Srbija spremna da uloži više novca, i za šta joj je potrebno znanje Svetske banke.

Naveo je da su glavni izvoznici u prva tri meseca ove godine bili Fijat, Železara, a da kada se pogleda, nema srpske privatne kompanija koja je izvoznik, onda se vidi da je Narodni muzej najveći srpski izvoznik, što je dugoročni problem koji mora da se rešava.

Zbog podsticanja preduzetničkog duha, kako je rekao, pozivane su strane kompanije, kako bi se učili odgovornošću i razvoju biznisa.

Kada je reč o penzijama rekao je da se danas finansira svega 31 odsto iz budžeta, a ranije je bilo 59 odsto, i da danas sve bolje funkcioniše.

Za takve ekonomske uspehe čuo je pohvale od Svetske banke, na koje bi, kako je rekao, bili ponosni građani Srbije.

Naveo je da je prosečna plata u martu bila 425 evra, i da će se svakim sledećim povećanjem od osam do 10 odsto približiti 500 evra, ali da je za to potreno imati stabilnost i mir.

Govoreći o povezivanju, koja je glavna tema Samita U Sofiji, Vučić je kazao da očekuje da EIB odobri sredstva, od kojih bi 20 odsto bila gratis, a 80 najpovoljniji kredit za auto-put Niš-Pločnik-Merdare, 70 kilometara veoma važnih za ovaj deo Srbije.

Povezivanje je uslov da ljudi opstanu, naglasio je on dodajući da je neophodno raditi na gasnom i digitalnom povezivanju.

"Kada imate suficit možete da ramišljate i o novim projektima, a već razmišljamo o izgradnji novih delova autoputeva, o čemu će biti reči u Bakuu", najavio je predsednik.

Izrazio je i nadu da će prestati uslovljavanja oko Transportne zajednice, oko dobijanja diplomatskog statusa i da će toj organizaciji biti sedište u Beogradu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike