Vlada korigovala cene šećera i pilećeg mesa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici više izmenjenih uredbi i odluka čije je važenje oročeno na 31. oktobar 2022. godine.

"Usvojena je izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte, imajući u vidu da je tržište još uvek nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda", saopštila je Vlada.

Na sednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica.

U Uredbi je naglašeno da korekcija cena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

Vlada je saopštila da su korigovane cene belog kristal šećera i svežeg pilećeg mesa.

"U odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera, zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja. Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba. Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa", saopštila je Vlada.

Članovi vlade izmenili su Odluku o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka i tako zabranu izvoza tih proizvoda produžili za još 30 dana.

"Ova mera će sprečiti moguću štetu po privredu i građane, a izmene su donete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu", navodi se u saopštenju.

Izmenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do 31. oktobra 2022. godine.

"Izmenjena odluka je doneta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda rrađana, kao i očuvanja privredne stabilnosti", piše u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike