Veće akcize i starosna granica za žene, moguć besplatan gas

U Novoj godini građane Srbije dočekalo je povećanje akciza na gorivo, alkoholna i druga pića, promenjeni uslovi za penzionisanje žena, koje će morati da budu starije za pola godine da bi se penzionisale, ali

i mogućnost zaštićenim kategorijama kupaca da podnesu zahtev za besplatnu struju i gas.Od 1. januara povećane su akcije, ali nadležni tvrde da, bar za sada, nema bojazni da će na samom početku godine doći do poskupljenja goriva.Akciza za bezolovni benzin povećane su sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za gasna ulja sa 50 na 54 dinara.

Akcize na bezalkoholna pića su veće za dva procenta, a neće se više plaćati samo na jaka alkoholna pića, već i na niskoalkoholna pića koja sadrže više od 1,2 odsto, a najviše 15 odsto alkohola.Akciza se plaća i na sve vrste piva, izuzev bezalkoholnih piva koje sadrži do 0,5 odsto alkohola, bez obzira na pakovanje.

Akcize od 21 dinar su uvedene i na niskoalkoholna pića, na pivo 24 dinara po litru, na rakije od voća, grožda ili vino su sada 124 dinara po litru umesto 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316, umesto 309,23 dinara.Građani će januarske račune za električnu energiju plaćati 150 dinara više, budući da će se naplaćivati i taksa za javne medijske servise RTS i RTV u iznosu od 150 dinara.

Počela je i primena zakona koji poslodavcima omogućavaju poreske olakšice prilikom zapošljavanja novih radnika, a građanima da više ne plaćaju taksu za prijavu prebivališta novorođenčeta.Poslodavac ima pravo na povraćaj plaćenog poreza i to 65 odsto ako je zasnovao radni odnos sa najmanje jednim, a najviše 10 novih radnika, 70 odsto ako ima najmanje 10 i najviše 99 novozaposlenih i 75 odsto ako je zasnovao odnos sa najmanje 100 novih radnika.

S prvim danom nove, 2016. godine promenjeni su i uslovi za penzionisanje žena, pa će tako ženama biti potrebna 61 godina života i najmanje 15 staža, što znači pola godine više nego 2015. za sticanje uslova za starosnu penziju.

U ovoj godini, menjaju se, takođe, i uslovi za prevremenu starosnu penziju i za muškarce i za žene.Muškarci u 2016. će sa 40 godina radnog staža moći da odu u prevremenu starosnu penziju samo ako imaju 55 godina i osam meseci života.Ženama će trebati 55 godina života i 37 godina penzijskog staža.To je osam meseci života i staža više nego 2015. godine.

Od juče zaštićene kategorije kupaca mogu da podnesu zahtev za besplatnu struju i gas.Novom uredbom definisano je da se svi korisnici novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka sa rešenjem o pravu i računom za električnu energiju ili gas, obraćaju lokalnim samoupravama radi izdavanja Rešenja o pravu.

Ostali status kao i do sada dokazuju pred lokalnom samoupravom.

(Dnevnik)

Napišite komentar