Uzgoj stoke primamljiv i mladima u Rasinskom okrugu

Šezdesetogodišnji Slobodan Jovanović iz Grabovca kod Trstenika bavi se stočarstvom od malena. Svake godine kupi po nekoliko grla krupne stoke.

"Dnevno prodajemo 150 do 200 litara mleka. Sin mi pomaže i planiramo da proširimo još uz pomoć države", kaže Slobodan Jovanović.

Njegov sin Dragan smatra da je bolje da se upravo kroz proizvodnju mleka daju stimulacije.

"Da se stimuliše veća proizvodnja – ko hoće više da radi više će i da zaradi, nego da se stimuliše po grlu stoke", objašnjava ovaj stočar.

Jovanovići imaju četiri hektara svoje zemlje i još toliko su uzeli u zakup za silažu stočne hrane. Njihovim stopama je krenula familija Smiljković.

"Imam 10 grla krupne stoke i nešto sitne, ovce oko 30 brava. To ti je – 24 sata traje dan, 25 mora da se radi. Sad pomalo država pomaže seljacima. Najpre, što nemamo sigurne te otkupe, mleko tu i tamo, a najgore je za meso", navodi Zoran Smiljković.

Najviše krupne stoke u rasinskom okrugu je u ataru Ribarske reke. Porodica Brkić iz Velikog Šiljegovca ima 70 bikova.

"Mi širimo našu proizvodnju jer nez namo šta drugo da radimo. Mi smo najbrojnija porodica u našem kraju. Nas, hvala Bogu, ima 12 na stanju", kaže Mirko Brkić.

Direktor Poljoprivredno savetodavne stanice u Kruševcu Radomir Bušatović nada se da će zaživeti i proizvodnja tovne junadi, jer se sve više proizvođača vraća tome.

Na sreću, kapaciteta za uzgoj krupne stoke ima u Rasinskom okrugu a i veliko je interesovanje mladih za stočarsku proizvodnju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike