Ukidanje parafiskalnih nameta ključ da se rasterete poslodavci

Poslodavci i sindikati bili su blizu dogovora oko minimalne cene rada, ali ni ovoga puta nije bilo pa je država donela odluku da se minimalac podigne za 11,1 odsto.

"Bili smo približni tom povećanju od 11,1 odsto koji je sada već ozvaničen. Mislim da zahtevi sindikata o povećanju od 24,5 odsto u ovom trenutku nisu realni. Ndam se da će to biti promenjeno u periodu on narednih nekoliko godina i da će se to izjednačiti sa minimalnom potrošačkom korpom", rekao je za Jutarnji Dnevnik direktor Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković.

Prema rečima Drobnjakovića, poslodavci su opterećeni nizom kako fiskalnih tako i parafiskalnih nameta kojih ima čak 510 kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.

"Mali poslodavac je jako opterećen i naša namera je da u narednom periodu sa socijalno-ekonomskim savetom, gde smo podneli 17 inicijativa od kojih su samo dve usvojene, to izguramo", kaže Drobnjaković.

Kada je reč o parafiskalnim nametima odluka je na državi.

"Tu država odlučuje. Bivši ministar Vujović je obećao da će se promeniti zakon o lokalnim samoupravama ali se još ništa nije uradilo a broj parafiskalnih nameta je povećan sa 390 na 510, i to sve govori", naglašava direktor Unije poslodavaca.

Ipak, smanjenjem poreskog opterećenja poslodavcima će da ostane 110 miliona evra a da li će to biti korišćeno i za povećanje plata u privatnom sektoru zavisi od prioriteta poslodavaca.

"U prvo vreme to može da se koristi za povećanje neto plata radnika ali dugoročno veoma je važno da to bude investicija za budućnost. Mi tražimo da se kroz poreski kredit, ne od 20 nego od 100 odsto, obnove osnovna sredstva za rad. Zamislite koliko bi to značilo tekstilnoj industriji, kupovina mašina i zapošljavanje novog radnika jer radi se u tri smene", objašnjava Drobnjaković.

Kada su u pitanju visine zarada posle podizanja minimalne cene rada sigurno će biti lančane reakcije jer neko ko je do sada zarađivao 30.000 sada kada se izjednači sa minimalcem naravno da će tražiti povećanje.

"Da se ostvare poreske olakšice i da se ukinu parafiskalni nameti jedini su način da se rastereti privatni sektor koji u najvećoj meri drži privredu ove zemlje", rekao je za RTS direktor Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike