U Srbiji za deset godina 200 novih hotela – odakle dolaze novi turisti

Ivan Vitorović ističe da Beograd i Srbija postaju destinacije ne samo regionalne, već  evropske i međunarodno priznate i da je to i razlog zašto je prisutan trend ulaganja u hotelijerstvo.

Za poslednjih deset godina u Srbiji je otvoreno 200 novih hotela, svake godine po 20.

Ukazuje da se za tih deset godina uglavnom završio ili je pri samom kraju proces privatizacije, da je bilo dosta renoviranja postojećih objekata, a da su u poslednjih pet godina veoma značajne grinfild investicije i ulaganja u nove objekte.  

"Pored Beograda nikli su veliki centri koji danas beleže blizu milion noćenja, poput Zlatibora, Kopaonika, Vrnjačke Banje, Soko Banje, a odnedavno je i Fruška Gora kao značajna destinacija. Ima tu još prostora za istok Srbije koji je tek počeo sa nekim skromnim kapacitetima da se rađa kao destinacija", naglašava Vitorović. 

Ocenjuje i da bi u narednih deset godina istočni i južni deo Srbije trebalo da dožive ekspanziju. 

Rast hotelskih noćenja u celoj Srbiji

Navodi da je, prema poslednjim informacija, Beograd u decembru zabeležio preko tri miliona noćenja u hotelima, što je za pola miliona više u poređenju s godinom pre korone 2019. Što se tiče cele Srbije to je 13 miliona noćenja, za oko dva miliona više.  

"Ako pogledate region mi smo vrlo konkurentni s cenama. Nema razvoja nijedne destinacije bez novih hotela, oni su nosioci tražnje", smatra Vitorović.  

Dodaje i da je stanje hotelijerstva u Srbiji na veoma zavidnom nivou i da su prosečne ocene od 8,5 do 9,5 što je značajno. 

Poručuje i da će verovatno u budućnosti hotelima nedostajati dodatni sadržaji, jer ljudi ne dolaze samo zbog hotela, već zbog, kako navodi, "konzumiranja destinacije".

Ko će biti gosti u ovoj godini 

Tokom 2021. u Srbiji su dominirali turisti iz Indije, prošle godine gosti iz Rusije. 

Vitorović procenjuje da nam ova godina donosi veći broj tuista iz zapadne Evrope, otvaraju nove avio-linije koje će pospešiti kako dolazak poslovnih gostiju, tako i individualnih turista i grupa.

"Mislim da će biti rast iz Španije, Nemačke, Austrije i Italije. I to su sjajni gosti, oni mogu i da potroše i vrlo će vrednovati ono što mi možemo da ponudimo. S druge strane, ta tradicionalna tržišta će takođe biti popularna, poput Turske, Izraela i očekujemo da se vrati Kina ove godine", zaključio je Vitorović. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike