U Leskovcu britanska kompanija otvorila fabriku Aptiv Pakard

Britanska kompanija Delfi otvorila je danas u Leskovcu fabriku Aptiv Pakard (Aptive Packard) gde će proizvoditi elektroinstalacije za autoindustriju i u kojoj bi do 2020. godine trebalo da bude zaposleno oko 2.000 ljudi.

U fabrički kompleks koji se prostire na 30.000 kvadrata na lokaciji Zelena zona uloženo je 25 miliona evra, a Grad Leskovac je ustupio engleskoj kompaniji šest hektara za tu investiciju.

Do sada je u fabrici zaposleno više od 400 radnika, a do kraja ove godine planirano je zapošljavanje još 700 ljudi.

Otvaranju fabrike u Leskovcu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor britanske kompanije zadužen za proizvodnju u Evropi i Bliskom istoku Ulrih Ajhler i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Vučić je rekao da je iz republičkog budžeta za podsticaj investicije, koja će zaposliti 3.000 ljudi u Leskovcu, izdvojeno 7,5 miliona evra.

On je najavio da će za izgradnju gasovoda do fabrike Aptiv Pakard država izdvojiti 68 miliona dinara, a 45 miliona za priključke na elektromrežu.

Prema rečima Vučića, investicija britanske kompanije je veoma važna za Leskovac gde ima mnogo porodica gde niko ne radi, ali i za ceo Jablanički okrug.

„Vrlo brzo, za nekoliko meseci, Aptiv će otvoriti fabriku i na istoku Srbije“, rekao je Vučić, ne navodeći mesto gde će fabrika biti otvorena.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti da subvenicijama podstiče dolazak investitora, a očekivanja su da će i ove godine biti šampion u regionu po broju stranih investicija.

Kompanija Delfi ima više od 147.000 radnika u fabrikama u 45 zemalja, među kojima je i fabrika u Novom Sadu otvorena 2015. godine u kojoj radi oko 3.000 ljudi.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike