U kakvoj su vezi kusur u prodavnici i polisa životnog osiguranja

Uz plaćanje računa za sada u određenoj prodavnici, ili za pojedine proizvode, moguće je kusur, ili 10 odsto vrednosti kupovine, poslati na sopstvenu polisu životnog osiguranja.

"U kriznim vremenima mnogo se treže čovek opredeljuje da poveri novac na čuvanje, jer to je novac na čuvanju uz obećanje da će dobiti isplatu za 5, 10, ili 15 godina, u odnosu na polise imovinskog osiguranja koje su na godinu dana ili dve maksimalno", kaže Dragan Filipović iz "Đenerali osiguranja".

Efekti inflacije u osiguranje se prelivaju kasnije, ali duže traju. To utiče na cenu osiguranja sada.

Zoran Blagojević iz "Vinerštediša osiguranja" kaže da inflacija osiguranje obesmišljava na način da to može da postane, ako se dobro ne suočimo sa problemom, posao koji je nepovoljan za obe strane.

"Neki klijenti su se odlučili da će za 2 posto, svake godine povećati svoju osiguranu sumu, automatski tome prilagoditi i premiju i imati veću dobit", rekao je Kristof Cetl iz "Grave osiguranja".

Koliko će, uz osiguranu sumu koja mu je garantovana kupovinom polise, njen vlasnik dobiti od prinosa ostvarenog poslovanjem osiguravajuće kuće, zavisi od tržišta.

"S obzirom da nismo mogli da kao polisu životnog osiguranja, kao premiju životnog osiguranja dovoljno dobro oplodimo kod poslovnih banaka, s obzirom da su kamate bile niske, bilo je neminovno da pada prodaja polise životnog osiguranja. Međutim, s obzirom da su se određene kamatne stope korigovale proteklih sedam-osam meseci, ubeđeni smo da će potražnja za životnim osiguranjem biti daleko veće u budućem periodu", kaže Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

Ipak, najveći deo novca prikupljenog prodajom polisa, osiguranja ulažu u kupovinu državnih obveznica.

Mnogi smatraju da polise životnog osiguranja i ne treba da trče trku sa bankama, već da se od štedne, okrenu osnovnoj nameni – zaštiti od neželjenih događaja. Trka na duge staze je da udeo životnog u ukupnom osiguranju raste.

Za razliku od razvijenih zemalja gde je udeo tih polisa bar 70 odsto, a imovinskog 30, kod nas je obrnuto.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike