U dvorištu „Beka“ niču luksuzni stanovi

Na lokaciji nekadašnjeg "Beka" kod Kalemegdana trenutno dva gradilišta. Ruski Fond "Marera" obnavlja i modernizuje poslovnu zgradu i ta investicija ušla je u završnu fazu.

Predstavnici investitora nisu želeli da govore detaljnije o projektu, ali smo obišli zgradu u kojoj majstori trenutno ugrađuju instalacije. Već je dopremljen i deo nameštaja za buduće zakupce.

U dvorištu nekadašnjeg giganta, holandska kompanija "Pinakl" i domaća "Aleksander grup" grade stambeno-poslovni kompleks "K-distrikt". Kada je pre oko godinu dana počinjao radove investitor je stanove na ovoj lokaciji nudio po ceni od 2.300 do 2.500 evra po kvadratnom metru.

U međuvremenu je, u skladu sa kretanjem na tržištu, cena porasla i sada je do 3.000 evra za kvadratni metar.

Aleksandra Kolar, predstavnik investitora, kaže da u ovom trenutku gradi prvi deo kompeksa koji čini pet zgrada koje će činiti i stambeni i prostorni prostor – 199 stanova.

Ističe da je deo prostora rezevisan za poslovni prostor i u okviru kompleksa se gradi jedna poslovna zgrada. 

"Interesovanje je krenulo od prvih objava i nesmanjenim intenzitetom traje i danas, nešto više od godinu dana, nakon prvog trenutka. Svih 199 stanova u prvoj fazi su prodati, počelo je predugovaranje za kupovinu stanova u drugoj fazi", rekla je Kolarova.

Prvi stanari trebalo bi da se usele u maju sledeće godine. U okviru druge faze projekta gradiće se još sedam zgrada.

Kolarova kaže da je u pripremi dokumentacija i planiranje, neki projektovani plan je kraj 2021. godine. 

"Bruto površina za prvu fazu je oko 50.000 kvadrata, za drugu fazu oko 80.000, a kada o tome govorimo, govorimo i o podzemnoj i o nadzemnoj površini", kaže ona.

Prema njenim rečima, ta dva segmenta budućeg stambeno-poslovnog kompeksa K-distrikt deliće uređena promenada, šetalište koje će spajati Kalemegdan i izlazak na Sportski centar "25. maj".   

I ova investicija, čija tržišna vrednost je oko 200 miliona evra, pokazuje da i dalje postoji potražnja za skupljim stanovima. Podsećamo, lokacija "Beko" prodata je još 2007. godine grčkoj kompaniji "Lambda".

Zbog nerešenih imovinskih odnosa, kupac nije mogao da krene u realizaciju projekta, pa je prodao plac. Od najavljene izgradnje superluksuznog hotela se u međuvremenu odustalo jer je novi vlasnik, po svemu sudeći, mnogo bolje procenio potrebe tržišta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike