Tržište rada vapi za programerima, potrebno 3.000 početnika

Tržište rada vapi za programerima – 15.000 nedostaje Srbiji, Evropi više od pola miliona.

"Jedna stvar koja je konstantno kod nas prisutna u firmi i u razgovoru sa kolegama jeste gde da nađemo još ljudi", kaže Nebojša Bjelotomić iz kompanije "Saga".

I ne moraju baš svi da budu inženjeri. Za platu od 700 dolara već se zaposlilo desetak polaznika, koji su prekvalifikaciju završili u avgustu.

"Konkurisao sam za posao u jednoj beogradskoj firmi, prošao prvi krug, drugi krug i treći krug i trenutno radim za ‘Eletesting’", kaže Nenad Nastasić, bivši konobar i ekonomista.

Premijerka poziva novih 900 polaznika, ali i škole i kompanije.

"Tržištu je potrebno nekih 3.000 godišnje početnika u IT i sigurni smo da će 1.000 ljudi moći da se zaposli dok su škole kvalitetne", kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Važno je da škole znaju šta kompanijama treba. U pilot-fazi među četiri škole bio je i FON.

"Mi smo uveli ‘Java’ programski jezik za obuku i angažovali smo i firmu ‘Berza softver inžinjering’ koja je partner ‘Orakla’ i napravili jedan miks za koji smatramo da je jako dobar", kaže Marko Petrović sa FON-a.

Poziv na saradnju razmatraju škole nastale zbog velike potrebe za programerima.

"Kurs smo pripremili u obliku u kojem će naši polaznici i raditi, a to je svakodnevni intenzivni kurs od osam sati u trajanju od 10 nedelja", navodi Stanko Nikolić sa BIT-a

Nenad Radovanović kaže da jeste izazov, ali da se fokusirao na to i misli da će uspeti.

Zainteresovani za novu besplatnu fazu prekvalifikacija mogu se prijave do 5. novembra na sajtu itobuke.rs.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike