„Tržište kapitala ima probleme, strategija u izradi“

Marko Janković je na skupštinskom Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava rekao da od 2007. godine promet na Beogradskoj berzi konstantno opada i da se smanjuje broj javnih i investicionih društava.

"Sve to govori o neophodnosti donošenja jedne šire državne strategije na kojoj se trenutno radi", rekao je Janković, navodeći da nju rade Komisija, Svetska banka i Ministarstvo finansija.

Kada je reč o radu Komisije, Janković je naveo da su planirani prihodi u 2016. godini bili 121 milion dinara, a da je zbog tržišnih kretanja i sistema finansiranja ostvareno 44 miliona dinara. 

Sa druge strane, posle smanjenja plata i troškova prošle godine je, prema njegovim rečima, ostvarena neto dobit u iznosu od 5,6 miliona dinara.

U 2018. godini planirani su prihodi od 80 miliona dinara, a rashodi u iznosu od 102 miliona dinara, međutim, ističe da rezultati u prvih šest meseci pokazuju da će i ova godina biti uspešna kao prethodna.

"U prvih šest meseci ukupni prihodi Komisije su bili 40, 2 miliona dinara. To je preko 50 odsto plana, a rashodi su na nivou od 39,2 dinara što je značajno ispod planiranih. Siguran sam da će se takav trend nastaviti do kraja godine i u skladu sa tim i ovu godinu ćemo završiti sa pozitivnim finansijskim rezultatom", rekao je Janković.

Janković se nada da će promenom sistema finansiranja, Komisija biti u stanju da duže posluje pozitivno.

Podsetio je da Komisija za hartije od vrednosti nadzire investiciona društva, Beogradsku berzu, Centralni registar hartija od vrednosti, Agenciju za osiguranje depozita i sva javna akcionarska društva koja su na Beogradskoj berzi.

Prema njegovim rečima, Komisija je u 2016. godini sprovela 32 postupka neposrednog nadzora, od toga su u 14 preduzete različite sankcije, od opomena do oduzimanja licence za rad.

Podnete su, kaže, 174 prekršajne prijave protiv javnih društava koji su u svom radu prekršili Zakon o privrednim društvima, odnosno nisu dostavili finansijske izveštaje na vreme ili zbog drugih prekršaja.

Naglasio je i da Komisija za hartije od vrednosti učestvuje u okviru Berlinske inicijative u procesu integracije tržišta Zapadnog Balkana.

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je izveštaj o radu Komisije za 2016. i 2017. godinu, kao i finansijski plan za 2018. godinu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike