Tri plana odbrane ako komšijske države ostanu bez struje

Izvršni direktor za upravljanje i tržište u EMS-u Aleksandar Kurćubić rekao je da je elektroenergetski sistem kontinentalne Evrope jedinstven kako energetski tako i informaciono i da se posebna pažnja poklanja bezbednosti rada takvog sistema.

"Na nivou kontinentalne Evrope snovana su tri regionalna centra koja prate rad sistema. Jedan od njih je u Beogradu i njegova osnovna dužnost je praćenje sigurnosti rada u regionu jugoistočne Evrope", objašnjava Kurćubić.

U slučaju da Rumunija, Mađarska ili bilo ko od suseda ostane bez struje, EMS ima tri plana odbrane i spreman je odmah da ih primeni i smanji posledice po naš sistem.

I u slučaju kriznih situacija zbog vremenskih neprilika, poplava, klizišta, snega – EMS ima razvijene procedure i uvek je spreman da posledice vremenskih neprilika lokalizuje kako se ne bi dalje širile na prenosni sistem, rekao je Kurćubić.

Sve vitalne ustanove bolnice, škole, pekare, mediji moraju imati agregate u slučaju kriznih situacija a trend u svetu jeste da se sa razvojem IT tehnologije razvijaju i skladišta električne energije. To su velike baterije iz kojih se mogu napajati veliki sistemi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike