Tabaković povodom crne liste EU: NBS čini sve da spreči utaju poreza i skrivanje profita

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas povodom sastavljanja „crne liste“ EU o „poreskim reajevima“ da NBS čini sve da spreči izbegavanje plaćanja poreza i skrivanje profita preduzeća.

„Narodna banka Srbije (NBS) će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da spreči sve vrste kreativnog tumačenja propisa, u kojima bi država, budžet, građani i privreda, bili oštećeni zbog olakog kretanja kapitala ili nerealno prikazanih profita“, izjavila je Tabaković na pitanje novinara šta će Srbija preduzeti do 5. decembra kada EU treba da donese odluku o tome ko će zemlje biti na „crnoj listi poreskih rajeva“.

Kako je prenela agencija Blumberg, Srbija je među 36 zemalja koje bi mogle da dođu na „crnu listu poreskih rajeva“ koju razmatra Evropska unija.

Na preliminarnoj listi su i Turska, Jermenija, Kukova ostrva, Maršalska osttva, Panama i Tunis.

Konačnu listu moraju da potvrde predstavnici svih 28 članica EU, a očekuje se da ona bude objavljena 5. decembra.

Upostavlja se saradnja Srbije i Kine u plaćanju karticama

Narodna banka Srbije (NBS) i kineska kompanija „Čajna JunionPej“ (Ćina UnionPay) potpisale su danas memorandum o razumevanju, kojim su utvrđene osnove za saradnju sistema Srbije „DinaCard“ i kineskog „JunionPeja“.Memorandum su potpisali guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik kineske kompanije Ši Venčao (Shi Wenćao).

Tabaković je rekla da su potpisivanjem memoranduma definisane osnove oblasti saradnje. To su prihvatanje „JunionPej“ kartica u ; Srbiji, izdavanje zajedničke „Dinakard – JunionPej“ kartice u Srbiji i njeno koršćenje u inostranstvu, i korišćenje tehnologije „JunionPej“ kartica u sistemu „Dinakard“.

Ona je istakla da je plan da u roku od šest meseci bude potpisan i ugovor kojim će biti pokrenuta ova saradnja.

„Zahvaljujući ovoj saradnji, svuda u svetu gde je omogućeno plaćanje JunionPej karticom, moći će da se plati našom karticom“, rekla je ona.

Ši je rekao da će nova saradnje omogućiti da turisti i poslovni ljudi iz Kine koriste svoje kartice i u Srbiji.

„Mi ćemo omogućiti da Čajna JunionPej kartice mogu da se koriste u Srbiji uz visoku efikasnost, niske troškove i bezbedno“, rekao je on i istakao da ta kompanija primenjuje visoku IT tehnologiju i plaćanje putem mobilnih telefona.

Tako će sistemu „Dinakard“ na raspolaganju biti najsavremnija tehnologija za plaćanje i standardi, podrška globalnog lidera u kartičnom poslovanju i prihvatna mreža sa više od 41 miliona trgovačkih lokacija (10 miliona onlajn trgovaca) i 2,1 milion bankomata u 160 zemalja širom sveta.“Čajna JunionPej sistem“, osnovan 2002. godine, najzastupljeniji je kartični sistem na svetu, s preko 6,5 milijardi izdatih kartica, što čini skoro 50 odsto svetskog tržišta, a izdao je i najveći broj beskontaktnih kartica, sa učešćem od 75 odsto u globalnom tržištu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike