Stočarstvo propada, proizvođači se žale: Kisela voda skuplja nego naše mleko

Nekada je u Tabanoviću gotovo svako domaćinstvo imalo bar po jednu kravu, sada se takva gazdinstva mogu izbrojati na prste. I pored niske otkupne cene mleka, Ljubica Živanović od proizvodnje ne odustaje, i već četiri decenije krave muze ručno.

"Dva sata mi treba da pomuzem ručno krave, i da pustim posle tele, i da dam silažu, da dam jarmu. Mnogo je niska cena, mnogo, kisela voda skuplja nego naše mleko, a bez mleka ne može ni jedna beba da se odgaji", kaže Ljubica.

Osim koronavirusa, stočari kažu da je već nestabilnu proizvodnju mleka dodatno poljuljala suša i visoka cena žitarica.

"Suša je uzela danak, teško je nama stočarima, ako država nešto ne preduzme u vezi hrane, da zaustavi izvoz žitarica, onda smo mi sa ovom proizvodnjom ugasili. Meni se bolje isplati proizvoditi žitarice i prodavati, nego stoku držati, hraniti", žali se Miodag Lukić iz Tabanovića.

Gubitke beleže i drugi stočari, zbog toga su mnogi obori u Mačvi prazni.

"Zadnji bikovi koje smo ishranili, to je bilo ovog proleća, negde u aprilu smo prodali, zato druge nismo ubacivali, jako je skupa mala telad, veliki troškovi, i veterinarski, i hrane, da bi oni stigli do određene kilaže, to ipak treba više od godinu dana", navodi Nataša Živanović iz Tabanovića.

Problema i troškova u stočarstvu je mnogo. Pad proizvodnje zaustavio bi se usvajanjem novih mera, smatraju u Privrednoj komori Srbije.

"Prva mera mora da se odnosi na proizvođače mleka, povećanje regresa, i određivanje minimalne cene svežeg mleka. Druga mera koja se odnosi na one koji proizvode sveže meso, pre svega, treba zaustaviti, ili smanjiti, ili ograničiti uvoz svežeg mesa, a posebno smrznutog mesa sumnjivog kvaliteta", ističe Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Kraljevo.

Od početka godine do juna, uvezli smo svinjsko meso u vrednosti od 20,6 milona, a izvoz je iznosio 1,2 miliona evra.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар