Stevanović: Za podršku malom biznisu u 2019. tri milijarde dinara

Dragan Stevanović kaže da su u ministarstvu privrede zadovoljni kako je u ovoj godini započelo i kojom dinamikom se odvija sprovođenje sufinansiranja tri programa – za nabavku opreme, razvojnog programa i programa za početnike u biznisu.

"Ove godine izdvojili smo ukupno 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava za te svrhe. Raduje nas što smo u prvih šest meseci sva sredstva potrošli i što smo, u najpozitivnijem smislu, bili prinuđeni da obezbedimo još gotovo isto toliko novca", rekao je Stevanović za Tanjug.

Navodi da se početkom godine očekivalo da će za razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i početnika u biznisu biti potrebno još oko 300 miliona dinara za bespovratna sredstva i da će godina biti završena sa utrošene dve milijarde dinara u te svrhe.

"Interesovanje privrednika je ove godine zaista veliko, i zato smo i sredstva gotovo duplirali", rekao je državni sekretar, uz ocenu da je interesovanje veće zbog pojednostavljenih procedura za dobijanje sredstava i približavanja modela finansiranja malim i srednjim preduzećima.

Prema njegovim rečima, za te programe je do sada, u 2019. apliciralo oko 1.000 preduzetnika.

Najveći deo sredstava je, kako je rekao, utrošen za program nabavke nove opreme i alata, koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama i lizing kućama.

Za razvojni program koji ministarstvo sprovodi sa Fondom za razvoj, opredeljeno je 500 miliona dinara, a Stevanović dodaje da se pojavila potreba za još 200 do 250 miliona dinara, koji su već obezbeđeni i istrošeni, te je taj program zatvoren.

Dodaje da je i program za početnike u biznisu takođe zatvoren, jer je istrošeno 200 miliona dinara za bespovratna sredstva.

Navodi i da je bilo svega pet do šest odsto podnetih zahteva koji nisu ispunjavali uslove da ostvare pravo na sredstava.

"To govori da se kvalitet malih i srednih preduzeća unapređuje, da su preduzetnici racionalni i posvećeniji u svom pristupu, da razumeju potrebu tržišta, potrebu za tehnološkim usavršavanjem i unapređenjem svoje konkurentosti…", rekao je Stevanović.

Na iznos od tri milijarde dinara koje je Ministarstvo privrede opredelilo, dodaje Stevanović, za sektor razvoja malih i srednjih preduzeća kroz kredite banaka i Fonda za razvoj angažovano je još oko osam milijardi dinara.

"Ukupan obim angažovanih sredstava za preduzetnike je oko 11 milijardi dinara i mislim da je to zavidna brojka kada govorimo o ulaganju u sektor malih i srednjih preduzeća", podvukao je Stevanović.

Najviše novca, navodi Stevanović, otišlo je u prerađivačku, a zatim u građevinsku industriju. U prerađivačkoj industriji najviše se ulagalo za proizvodnju mašina i aparata, hrane i pića, predmeta od gume i platike, ali i za proizvodnju nameštaja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike