Stanić: Srbija atraktivna destinacija investitorima, negativni demografski trend najveća pretnja

Prema podacima Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu, direktne strane investicije u razvijene zemlje su više nego prepolovljene, dok Srbija privlači više od polovine ukupnih stranih direktnih ulaganja u Jugoistočnoj Evropi.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže da se atraktivnost Srbije kao investicione destinacije bazira na više faktora.

"Pre svega, imamo makroekonomsku stabilnost, a i dobru geografsku poziciju, s obzirom na to da smo na granici Evropske unije i Bliskog istoka. Tu su i brojni sporazumi o slobodnoj trgovini, ali svakako i podrška Vlade", objašnjava Stanić.

Ističe da su se strane investicije u Srbiji značajno povećale tokom poslednjih pet godina.

"Kada pogledate procene za 2021. godinu, očekuje se oko 3,5 milijarde evra priliva, što je više i u odnosu na 2020, koja je takođe bila dobra, ali i na 2019. godinu, koja je bila predpandemijska godina", navodi Stanić.

Nemačka fabrika "Bojsen", renomirani proizvođač auspuha za "Audi", "BMV" i "Mercedes" otvara fabriku u Subotici, a Bojan Stanić ističe da je to vrlo karakteristična investicija jer dolazi iz Nemačke, koja je najveći investitor u Srbiji, ali i jer je nemačka kompanija deo lanca snabdevanja velikih proizvođača visoke klase automobila.

Najviše ulaganja u prerađivačku industriju

Bojan Stanić kaže da je najviše ulaganja u prerađivačku industriju – oko 27 odsto svih investicija u poslednjih pet godina odnosno oko 17 milijardi evra.

"Tu je i građevinarstvo sa oko 16 procenata. Tu je najveći investitor Evropska unija, koja učestvuje sa 60 procenata, ali poslednjih godina dolaze investicije i vanevropskih zemalja. Učešće kineskih investicija je oko 13 procenata, a tu su svakako i Rusija, SAD i Velika Britanija", navodi Stanić.

Ipak, nekoliko kompanija se povuklo sa tržišta, ali Bojan Stanić ističe da je neto rezultat dobar odnosno da se mnogo više investira u Srbiju iz inostranstva nego što se dezinvestira.

"Kada se dogodi dezinvestiranje, kao što se dogodilo u Vranju, to je svakako problem za radnike i lokalnu samoupravu, ali posmatrano na makroekononmskom nivou, situacija sa investicijama je vrlo dobra, o čemu govori i porast učešća investicija u BDP-u", naglašava Stanić.

Upozorava da je negativni demografski trend najveći rizik sa kojim se privreda Srbije suočava u dugom roku, zbog čega je važno značajnije obratiti pažnju na tržište rada i položaj radnika.

"Tu imamo dva faktora – mora doći do kontinuiranog rasta zarada i od unapređenja uslova zaštite i bezbednosti radnika na poslu", smatra Stanić.

Ističe da Srbija, da bi bila atraktivna za privlačenje radnika i iz regiona, mora poštovati prava radnika i poslodavaca, na obostranu korist.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар