Šta kineski partner donosi u „Ikarbus“

Kineski partner pristao je da otkupi 9,5 miliona evra duga "Ikarbusa". "Jinlong" je jedan od najvećih svetskih prozivođača baterija za elektrovozila i veliki proizvođač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

Osim elektrovozila Kinezi bi želeli da u "Ikarbusu" počnu i proizvodnju baterija za elektomobile. Tehnologija kojom ta kineska kompanija raspolaže jedna je od najnaprednijih i želja Kineza je da se sa elektroautobusima preko "Ikarbusa" približe evropskom tržištu.

"Čini nam se da u ovom trenutku nismo mogli bolju privatizaciju očekivati, zbog toga što se ovih meseci poptpuno menja slika autoindustrije Evrope, sada se sa dizel motora prelazi na elektromotore. Većina evropskih proizvođača nije spremna na to, a kineski proizvođači su daleko već godinama odmakli u toj tehnologiji, i mi se nadamo da će to biti veliki zamajac, daljem širenju ‘Ikarbusa’", kaže direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić.

"Ikarbus" je posle saradnje sa Mercedesom i MAN-om svakako poželjan partner za kineskog gignata, jer on može da naparvi autobus na svakoj šasiji, pa i na kineskoj električnoj platformi.

U "Ikarbusu" kažu da je fabriku pred kraj pršle godine kroz socijalni program napustilo oko 140 zaposlenih, koji su po godini staža dobili 200 evra. Trentno fabrika ima 120 radnika.

"Drago nam je sto smo uspeli da sačuvamo inžinjerski kadar u ‘Ikarbusu’, to je veoma bitno i nama i našem novom kineskom partneru. Verujem da ćemo širenjem na nova tržišta, zapolsiti još više inženjera, ali i kvalifikovanih radnika", ističe Vićentić.

"Ikarbus" je osnovan 1923. godine, kao prva fabrika aviona na Balkanu, da bi kasnije promenio delatnost. Prvi autobus proizveden je 1954. godine, po licenci austrijske firme "Saurer".

Do sada je u toj fabrici proizvedeno više od 20.000 autobusa, od čega je znatan deo izvezen, a on je i jedina fabrika na Balkanu koja trenutno radi autobuse i karoserije za njih.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike