„Srbija napravila veliki napredak u poljoprivredi“

Fabrici i Milucev su podsetili da Srbija dobija 175 miliona evra bespovratne pomoći od Evopske unije za IPARD program koji je pokrenut.

"Pre svega želim da čestitam i ministru zbog činjenice da ipak kreće u Srbiji IPARD program i kao što je i gospodin ambasador rekao u pitanju je pomoć u iznosu od 175 miliona evra koja dolazi iz evropskog budžeta. I ako se uzme u obzir pomoć iz budžeta Srbije, to je preko 230 miliona evra, i ako uzmete u obzir i privatni deo gde je učešće korisnika podnosioca zahteva, to će biti znacajan iznos", rekao je Mario Milucev.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović naglasio je da je Srbija konačno deo zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije.

Dodao je da očekuje da ćemo do polovine juna imati potpisane prve ugovore sa srpskim poljoprivrednicima kada je u pitanju IPARD projekat, vredan, kako kaže, 225 miliona evra.

"Danas je za nas jedan jako važan dan. Pre svega zbog izveštaja koji je evropska komisija pružila Srbiji, i po prvi put se našla na mestu na kome je prikazan napredak. Mi možemo sada da kažemo da smo prva dva konkursa za IPARD koji se odnose na traktore i organizaciju završili, počeli smo kontrole na licu mesta, nadam se da ćemo sledeće nedelje potpisati finansijski sporazum sa evropskom komisijom i da ćemo u prvih 10 do 15 dana juna imati potpisane prve sa srpskim poljoprivrednicima", rekao je Nedimović.

Naveo je da ministarstvo im 500 aplikacija. Nama je, kazao je, na raspolaganju 225 miliona evra ove godine.

"Ja se zahvaljujem Evropskoj komisiji koja nam je pomogla u ovome i sada možemo slobodno da kažemo da je Srbija deo zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije", rekao je Nedimović.

"Pomoć da se ojačaju kapaciteti Srbije"

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici pohvalio je rad ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića kada je u pitanju ovaj projekat i rekao da će Evropska unija finansijski podržati taj projekat bespovratnom pomoći od 175 milona evra.

"I taj fond zajedno sa privatnim i javnim fondovima će pospešiti investicije i očekuje se da će iznositi 400 miliona evra", rekao je Fabrici.

Evropski diplomata ke relap da je Srbija već napravila određene napretke kada je reč o poljoprivredi.

"Proteklih godina izvoz proizvoda u Evropsku uniju se udvostručio tako da smo mi uvereni da će ovaj projekat pomoći da se još više ojačaju kapaciteti srbije i da će ovim prorgamom poljoprivrednici dobiti nove veštine i povećane kapacitete", rekao je Fabrici.

Osvrnuo se na današnji događaj u Sofiji gde su predstavnici Evropske unije, Srbije i partnera Evropske unije sa Zapadnog Balkana istakavši da pored političke vizije i budućnosti o kojoj se danas raspravlja u Sofiji, mora govoriti i o konkretnim merama za unapređenje poljoprivrede u Srbiji.

"Napomenuo bih i to da danas lideri evropske unije, Srbije i drugi predstavnici naših partnera sa Zapadnog Balkana su u Sofiji na istorijskom događaju. Pored te političke vizije i budućnosti kojoj će se raspravljati i u Sofiji, takođe je važno govoriti i o konkretnim merama kakva je mera IPARD programa koja će poboljšati i dodatno unaprediti poljoprivredni sektor u Srbiji", napomenuo je Fabrici.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je i da će se Srbija ubuduće pojavljivati na svim sajmovima poljoprivrede u inostranstvu.

Rekao je da su sredstva za to odvojena i da već od 2019. godine možemo da očekujemo da Srbija počne da učestvuje na inostranim sajmovima poljoprivrede i to, kako je rekao, samostalno kao Srbija i poljoprivreda Srbije.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike