Sniženje, rasprodaja, akcija – znaju li trgovci i potrošači razliku

Totalna rasprodaja – u jednoj prodavnici tepiha ponavlja se iz godine u godinu, kažu potrošači koji su se požalili redakciji Beogradske hronike. Međutim, u prodavnici tvrde suprotno.

"Ova rasprodaja se sada radi prvi put. Ova firma postoji od 2018. godine i ovo je sada prvi put da radimo totalnu rasprodaju. Poenta ove rasprodaje je da se smanji obim ovih tepiha i da pređemo na drugu lokaciju i da nastavimo u mnogo manjem obimu poslovanje", kaže Nemanja Vlahović, direktor firme.

Zakon kaže, akcijska prodaja može trajati najduže 31 dan. Sezonska sniženja su dva puta godišnje i traju do 60 dana, dok rasprodaja može da traje sve dok se ne rasprodaju zalihe.

"Rasprodaju može da objavi trgovac kada prestaje da se bavi uopšte trgovinom, prestaje da se bavi trgovinom u tom prostoru, znači zatvara tu radnju, ili naprosto napušta tu robu, prodaju te robe", kaže Mirjana Damjanović, načelnica Odeljenja tržišne inspekcije.

Prošle godine, kažu u inspekciji, građani su nešto manje od 50 puta prijavljivali ovakve slučajeve.

"Potrošači imaju utisak da se zloupotrebljava ova reč rasprodaja i da se ona koristi u onim situacijama kada zapravo nema zakonskog uporišta za njeno korišćenje, odnosno za rasprodaju kako je Zakon o trgovini predvideo", kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača.

Kazne za ovakve prekršaje su od 500.000 do dva miliona za pravna lica, a za obmanjivanje potrošača 300.000 dinara.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike