Siniša Mali sa predstavnicima francuskih i kineskih kompanija o izgradnji metroa

Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade

Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas sa predstavnicima francuskih kompanija „Ežis“ i „Alstom“ i sa predstavnicima kineske kompanije „Pauer Čajna“ (Power Ćina), sa kojima je razgovarao o projektu izgradnje metroa u Beogradu.

Na sastanku je razmatrana struktura finansiranja projekta beogradskog metroa, a bilo je reči i o tome na koji način će ove kompanije u njemu učestvovati, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Predstavnici kompanija su istakli da je reč o velikom i važnom projektu, kao i da su otvoreni za međusobnu saradnju, te da je to dobra prilika da ukrste dosadašnja iskustva.

Kompanija „Ežis“ nedavno je završila prifizibiliti studiju, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijarde evra, druge linije 2,2 milijarde evra, a plan je da u narednom periodu bude urađena fizibiliti studija.

Mali je podsetio da je ove godine potpisan Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta „Beogradski metro“ sa kompanijom „Pauer Čajna“, u okviru drugog samita „Pojas i put“ u Pekingu, kao i da je 2011. godine kompanija „Alstom“ potpisala sa Gradom Beogradom Sporazum o gradnji prve linije metroa.

Podseća se i da je 2014. godine Siniša Mali, kao gradonačelnik Beograda, potpisao  Memorandum o razumevanju o gradnji metroa sa Francuskom.

Sastanku je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica, kao i predstavnici ambasade Francuske u Beogradu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike