SES prihvatio predlog za smanjenje akciza na evro-dizel

O njoj, kako je Miloš Nenezić rekao na konferenciji za novinare posle sednice SES-a, tek treba da se izjasni Ministarstvo finansija.

Nenezić je rekao da je prihvaćena inicijativa Unije poslodavaca Srbije za reformu sistema neporeskih prihoda, reformu obrazovanja.

"Razgovarali smo i o minimalnoj ceni rada u situaciji kada poskupljuju mnogi proizvodi što utiče na standard građana i poslovanje privrede", rekao je on i dodao da će se o tome ove godine često razgovarati ne samo na sednicama SES-a već i drugih socijalnih partnera kao i Vlade Srbije.

Naveo je da je podržana inicijativa pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta za izmenu propisa za poboljšanje položaja majki preduzetnica.

Ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je navela da pozitivno mišljenje na nacrt zakona o radnim praksama nije dato zbog kratkih rokova, pa je odlučeno da se neka predložena rešenje izmene.

Prema njenim rečima cilj donošenja ovog zakona jeste da mladima pomogne da kroz radnu praksu steknu prva radna iskustva, čime bi povećali svoje šanse za zaposlenje.

"Zakon smo pripremali transparentno, prošao je kroz javnu raspravu i sada je u fazi davanja mišljenja. Kroz razgovor sa socijalnim partnerima smo uvideli da neka rešenja nisu dobra a to se pre svega odnosi na kratke rokove, pa ćemo to u narednom periodu korigovati", rekla je ministarka.

Goran Milić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije je naveo da je razmatrana inicijativa iz Pirota, koja se odnosi na to da li se minimalna cena rada može utvrđivati dva puta godišnje.

"Zaključili smo da se sa 35.000 dinara teško može živeti posebno zbog rasta cena poslednjih meseci", rekao je on.

Ukazao je da će budući da će izbori biti u aprilu i skupština biti raspuštena, ove teme ostati za novu vladu.

Čedanka Andrić iz UGS Nezavisnost je istakla da je inicijativom sindikata prosvete Saveza samostalnih sindikata i UGS-a Nezavisnost o poboljšanju položaja zaposlenih u prosveti, između ostalog predloženo da se radnicima u ovom sektoru da jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

Navela je da je ministar prosvete Branko Ružicć kazao da će ovaj predlog izneti na Vladi Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike