Saudijska Arabija na OPEK-u za smanjanje proizvodnje od milion barela dnevno

Saudijska Arabija smatra da bi naftni kartel OPEK trebalo da smanji proizvodnju za milion barela dnevno kako bi se zaustavio pad cena, rekao je danas saudijski ministar za energetiku Halid al-Falih.

Uoči sastanka članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), al-Falih je rekao da su „sve opcije na stolu“ i da će Saudijska Arabija saslušati sve stavove, preneo je Asošiejtid pres.

On je rekao da Saudijska Arabija smatra da je smanjenje od milion barela dnevno „adekvatan“ odgovor na nedavni pad cena nafte.

S padom cena nafte zbog prevelikog snabdevanja, OPEK je pod pritiskom da smanji proizvodnju. Analitičari predviđaju da će se članice kartela odlučiti za smanjenje od najmanje milion barela dnevno.

Američki predsednik Donald Tramp juče je na Tviteru naveo da se nada da OPEK neće ograničiti proizvodnju. „Svet ne želi da vidi niti mu trebaju veće cene nafte“, dodao je Tramp.

Cene sirove nafte pale su u oktobru i nastavile pad u novembru zbog većeg snabdevenosti i strahova da bi slabiji rast globalne privrede mogao smanjiti potražnju za energentima. Cena nafte pale su 22 odsto u novembru.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike