Saradnja Srbije i Češke u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike

Memorandum o razumevanju u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike koji su danas potpisale Češka i Srbija omogućiće bližu saradnja istraživača, naučnika, startap kompanija i akademske zajednice dve zemlje u oblasti inovacija, navodi se u saopštenju kabineta srpskog ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića.

Predviđeno da Srbija i Češka intenzivno sarađuju u oblasti digitalizacije industrije i razvoja rešenja u oblasti veštačke inteligencije i robotike, kao i u oblasti digitalizacije urbanih sredina kroz projekte „Pametni grad“ i „Održivi grad“, sa ciljem modernizacije gradskih sredina i bezbednog i olakšanog života građana.

„Srbija i Češka su spremne da u budućnosti zajedno rade na razvoju politika u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike. Češka ima sedam odsto inženjera u ukupnom broju zaposlenih i to je odličan rezultat kome teži i Srbija. Češka predstavlja jednog od važnih partnera Srbije u primeni inovacija i digitalizaciji industrije“, rekao je Popović koji je sa zamenikom premijera i ministrom industrije i trgovine Češke Karelom Havličekom potpisao Memorandum danas u Beogradu.

Havliček je istakao je Češka spremna da svoja iskustva u oblasti inovacija i veštačke inteligencije podeli sa Srbijom i izrazio očekivanja da će njene strategije u toj oblasti biti korisne i za Srbiju, dodaje se u saopštenju.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike