Saradnja sa Kinom kao privilegija

Stručnjaci iz Kine i Srbije na konferenciji u Institutu za međunarodnu politiku i privredu predstavili su sa različitih aspekata rezultate šestogodišnje inicijative "Jedan pojas, jedan put". Sa Jugoistočnom Evropom Kina je najviše radila u oblasti energetike i transporta, najviše u Grčkoj zahvaljujući luci Pirej, pa u Srbiji.

"Srbija je važna zemlja na Balkanu, zanatno ekonomski napreduje i ima pouzdan poslovni ambijent. Inicijativa "Pojas-put" donela nam je jak i održiv zajednički razvoj", kaže Gao Peijong, potpredsednik Akademije društvenih nauka Kine.

Čen Bo, ambasadorka Kine u Srbiji je govoreći o intenziviranju saradnje u poslednjih šest godina, rekla da je ukupna vrednost je oko pet milijardi dolara, a realizovano je 1,6 milijardi dolara.

Izazovi u kinesko-srpskoj saradnji su trgovinski deficit, nemamo prepoznatljive proizvode na kineskom tržištu i visoku tehnologiju, čulo se na konferenciji.

Blagoje Babić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu smatra da je saradnja s Kinom privilegija zato što je Kina velika ekonomska, tehnološka, vojna i politička sila a ničim saradnju ne uslovljava što nije u našem interesu.

Prema njegovim rečima, jedini uslov je da saradnja bude uzajamno korisna. 

Kinesko investiranje u zemljama Evropske unije nije uvek nailazilo na odobravanje zvaničnika u Briselu, koji su smatrali da se tako deli Unija i zamerali Kini da ne poštuje evropske pravne i poslovne standarde.

"Pre nekoliko dana stupila je na snagu regulativa Evropske unije o mehanizmu skrininga stranih investicija, posebno kineskih u EU. To je novi zakon kojim se ponovo razmatra investiranje u Evropskoj uniji. Veoma sam zabrinut povodom ovog zakona jer se direktne strane investicije ograničavaju zbog bezbednosti i javnog reda", kaže Je Bin, direktor odeljenja za pravo Evropske unije Akademije nauka.

Na konferenciji se govorilo i o urbanizaciji Kine, koja je prošle godine iznosila skoro 60 odsto. Prognoze su da će 2030. u gradovima živeti milijardu Kineza. 

Pred zemljama je harmonizacija različitih pravnih sistema čija je početna tačka formiranje Međunarodnog trgovinskog suda za rešavanje pravnih sporova između poslovnih entiteta iz Kine i ostalih članica inicijative "Pojas-put".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike