Robu na tezgama možete plaćati i karticama – koje su prve „digitalizovane pijace“

U petak je počelo prijavljivanje lokacija prodajnih objekata poreskih obveznika u okviru novog sistema fiskalizacije. To se radi preko portala Poreske uprave – e-Porezi.

"Do jutros je već oko 400 poreskih obveznika podnelo tzv. prijavu za prijavu poslovnog objekata. Zastupljena je cela Srbija i očekujemo da će negde oko 137.000 poreskih obveznika prijaviti svoje poslovne objekte", navodi Saša Dulić i dodaje da je to prvi preduslov i prvi korak u uvođenju novog sistema fiskalizacije.

"Prvo što Poreska uprava želi je da napravi jedan registar svih onih mesta gde se vrši prodaja odnosno svih onih mesta na kojima će ubuduće biti instalirani fiskalni uređaji", navodi gost Jutarnjeg programa.

Kako kaže, prijavljuju se svi oni koji imaju trgovanje, odnosnu trgovinu sa fizičkim licima bez obzira na njihov formalnopravni status.

Objašnjava da se ne radi samo o pijacama već i o ostalim prodajnim objektima koji imaju svoju adresu, zatim pokretni poslovni prostor, na primer autobus u međugradskom saobraćaju, zatim veb-trgovina, portal na kome se obavlja veb-trgovina, i četvrta vrsta je automat – automati za prodaju kafe, grickalica, pića i slično. 

U međuvremenu se pripremaju novi ili dograđuju stari fiskalni uređaji, uz odgovarajući softver kasa nije neophodna, dovoljan je i mobilni ili tablet. Uz veliku novinu i mogućnost da poreski obveznici u to postepeno ulaze. 

Troškove u vezi sa novim modelom pokriva država – sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj.

Za subvencije za nabavku sada potrebne opreme privrednici mogu konkurisati od 15. oktobra do 31. januara. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар