Reporter RTS-a u potrazi za najjeftinijim gorivom u regionu

U potrazi za jeftinijim gorivom, mnoge komšije ovih dana prelaze granice, a u patroli je bio Vladimir Banić. Evo priče.

U potragu za najjeftinijim gorivom u regionu krećem iz Ljubljane gde su prošle godine u ovo vreme cene dizela i benzina bile evro za litar. Sada gotovo 50 odsto skuplje.

Kada radnicima daju dovoljne plate dizel neće biti problem, rekao je jedan potošač na pumpi.

Slovenci su veoma nezadovoljni cenama goriva. Kažu da su neobjašnjivo visoke.

Kod Hrvata se cene menjaju svakog ponedeljka u ponoć, ponedeljk na utorak.

Nezvanično saznajem od jedne od najvećih kompanija tamo da 60 odsto od cene goriva odlazi državi na poreze i prireze i ako je 12 kuna litar goriva, jedna kuna ostaje za distributere.

Odgovarajući na pitanje kakve su cene goriva u Hrvatskoj, anketirani vozač kaže da je ovo sad najskuplje u istoriji, benzin povećava troškove posla.

Hiljade vozača poput gospodina koji je hteo da se potpiše kao Lole iz Kostajnice svakog dana prelazi granicu sa BiH, prelazi Savu, Unu, ulazi u Cazinsku krajinu, čak u Neum sa svih krajeva Hrvatske kako bi natočili za nekih 20 do 30 centi po litru jeftinijeg goriva u BiH.

Mnogi iz Hrvatske poput Marije iz Kutine prelaze granicu i idu u Kozarsku Dubicu. Tamo točilice rade 24 sata. Jedna pumpa bi za grad od 3.000 ljudi bila dovoljna. Ipak, mnogo ih je više.

"Na jednom kilometru ima oko šest pumpi, plus granični prelaz – 90 odsto prometa je Hrvatska, Slovenija", kaže radnik na pumpi.

U centima je jeftinije za 28 i u kunama 2,13, odnosno pola konvertibilne marke.

U pograničkoj Dubici očekuje se u naredne tri sedmice otvaranje isto toliko hipermarketa takođe za hrvatske državljane.

Dubičani se šale – kada muški krenu kod majstora ili na pumpu, žene ne žele da im ostave vreme za kafanu pa će uz pasoš svako imati i listu sa namirnicama.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар