Najbrže vesti u Srbiji

Region beleži rekordnu potrošnju struje, u Srbiji snabdevanje stabilno

Bugarska je prethodnih zima imala viškove stuje a ove ima teškoća da pokrije domaće potrebe. Obustavljaju izvoz, svi raspoloživi kapaciteti rade punom snagom i građane pozivaju na štednju.

"Tražili smo hitnu pomoć susednih zemalja. Rumunija je odbila naš zahtev jer i oni imaju rekordu potrošnju. Podršku očekujemo od Grčke, od Turske ćemo tražiti da nam vrati 1.800 megavata, a od Srbije 800 megavata, koje smo proteklih godina mi njima pozajmljivali", kaže ministrka energetike Bugarske u ostavci Temenuška Petkova.

U vanrednim situacijama zemlje regiona, na osnovu međudržavnih sporazuma, međusobno se pomažu takozvanim havarijskim isporukama.

Bugarska i Srbija jedna drugoj tu struju ne naplaćuju već pozajmljuju, ali samo ako ima rezervi jer je obaveza da se podmire prvo domaće potrebe.

"U ovom trenutku od Bugaskog operatora sistema nismo dobili niakav zvaničan zahtev za isporuku havarijske električne energije. U trenutku kada dobijemo jedan takav zahtev, zvaničan zahtev od bugarskog operatora sistema, mi ćemo ga detaljno razmotriti i u zavisnosti od stanja u energetskom sistemu Srbije doneti odluku o isporuci havarijske električne energije", kaže izvršni direktor EMS-a Aleksandar Kurčubić.

U našoj zemlji za sada nema problema. Nadležni kažu da i proizvodnja i prenosna mreža rade stabilno.

Dnevna potrošnja ovih dana je povećana zbog veoma hladnog vremena i iznosi oko 130 miliona kilovat-sati, što je oko 11 odsto više od proseka za ovo doba godine.

Zbog velikih hladnoća i potrošnje, posebno u regionu Jugoistočne Evrope, i berze struje beleže rekodno visoke cene električne energije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike