Radnici Galenike očekuju početak isplate otpremnine krajem ove nedelje

Radnici beogradske fabrike lekova Galenika koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak očekuju da isplata otpremnina počne krajem ove nedelje, rekao je danas predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost Zoran Pantelić.

On je agenciji Beta rekao da se za otpremnine od po 400 evra po godini staža prijavilo oko 200 radnika.

Novi vlasnik Galenike je kompanija Aelius iz Luksemburga, povezano lice EMS S/A iz Brazila koja je 2. novembra ove godine kupila udeo države Srbije u toj fabrici od 93,73 odsto.

„Skupština akcionara zakazana je za 1. decembar kada će biti izabran Nadzorni odbor i novo rukovodstvo, a do tada pripreme obavlja komisija koju je izabrao novi vlasnik“, rekao je Pantelić.

Za članove Nadzornog odbora predloženi su Bojana Mijailović, Žarko Milićević, Jorge Alberto Costa e Silva, ;Reinhard Andreas Nordmann i Diego Cašimiro de Oliviera.

Pantelić je rekao da od novog direktora očekuje da prihvati socijalni dijalog i poštuje Kolektivni ugovor i Zakon o radu.

„Verujem da će kompanija Aelius uvažavati predstavnike radnika i biti spremna da sva socijalna pitanja rešava dijalogom“, rekao je Pantelić.

Aelius je kupio Galeniku za 16 miliona evra, a u obavezi je i da izmiri dug prema bankama u iznosu od 25 miliona evra.Novi vlasnik se ugovorom obavezao da u naredne dve godine zadrži 900 zaposlenih u Galenici i investira 5,52 miliona evra.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike