Najbrže vesti u Srbiji

Radeta: Privatizacija Jata je prevara

Srpska radikalna stranka ocenila je danas da je privatizacija JAT ervejza, čiji je naslednik Er Srbija, „afera i prevara“ i da je „skandalozna“ izjava premijerke Srbije Ane Brnabić da neće da se meša u poslovanje te kompanije čiji je država većinski vlasnik.

„Za suvlasništvo od 49 odsto u Er Srbiji, kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nije uložila ni jedan dolar. Samo su garantovali kredit od 40 miliona dolara, a garancije su odmah naplatili najmom dva Erbasova aviona, koje je Er Srbija iznajmila od Etihada“, rekla je danas potpredsednica SRS Vjerica Radeta.

Kako je navedeno u saopštenju SRS, „po ugovoru, a koji je u kabinetu generalnog direktora Jat ervjeza zaveden 21. oktobra 2013. godine, najam svakog od ovih aviona platili smo 1.300.000 dolara mesečno“.

„Takav ugovor bio je na snazi oko deset meseci, u kom periodu je Etihadu isplaćen iznos od 40 miliona dolara kredita“, rekla je Radeta, a navedeno u saopštenju.

Dodaje se da je „krajnji cilj takvog ugovora Vlade Srbije sa Etihadom uništavanje kompanije tako da Er Srbija ostane sa četiri, pet ispravnih ‘boinga’, a ostale da otpišu, jer se na taj način ispunjava uslov Evropske unije da Er Srbija postane regionalni prevoznik“.

„Srpski radikali su predvideli da će prevaru sa Etihadom platiti Srbija, odnosno građani Srbije. I to se dešava. Er Srbija uveliko najavljuje otkaze za zaposlene, a od javnosti kriju da je više stotina ljudi napustilo kompaniju zbog neprihvatljivih uslova rada“, kazala je Radeta.

Po njenim rečima, SRS smatra da poslovodstvo Er Srbije radi na tome da proda slotove, odnosno redove letenja za kojima je u EU velika potražnja, i da ubuduće Er Srbija posluje po principu lou kost kompanija koje koriste manje udaljene aerodrome i plaćaju niže aerodromske takse.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike