Proizvođačima mleka sve teže, a uvoz obara vrednost domaćih proizvoda

Otkupna cena mleka koja ne pokriva troškove proizvodnje, poskupljenje žitarica, kasna licitacija i zakup državnog zemljišta, nekontrolisano tržište doveli su proizvođače u zavidan položaj.

Procena stručnjaka je da će na proleće oko trideset odsto biti proizvedeno manje mleka nego što su potrebe domaćeg tržišta. Te najave potvrđuju i u najvećoj farmi za proizvodnju mleka "Agro-Kleku" iz Kleka.

"Farma trenutno ima 580 krava od kojih je 450 na muži, dnevna proizvodnja mleka je petnaest hiljada litara. Za jednu kravu je dnevno potrebno ukupno četrdeset pet kilograma što koncentrovane što kabastog dela obroka", kaže Marko Rašeta poslovođa farme krava "Agro -Klek".

U "Agro-Kleku" ističu da prerađivači odlučuju o otkupnoj ceni, a nekontrolisan uvoz obara vrednost domaćih mlečnih proizvoda.

"I pored povećanja otkupne cene mleka od od strane prerađivača i značajne pomoći države mi trenutno gubimo od šest do osam dinara po litri mleka. Rast cena žitarica koja je trend zadnjih godinu i po dve dana, toliko nas iscrpljuje da smo na ivici iznemoglosti", kaže Radovan Bokić, direktor ZZ "Agro-Klek".

Rešenje je, kaže, da se približimo evropskoj ceni mleka koja je sada na otkupu od 60 do 65 dinara, plus stimulacije države.

Proizvođači ističu da je prosečna cena mleka sada niža čak i u odnosu na 2018. godinu.

Prosečna cena mleka danas se kreće oko trideset dinara, što je mnoge farme dovelo do ruba siromaštva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike