Predstavljen Nacrt Studije o ekonomskom i društvenom razvoju Srbija 2040

Nacrt Studije o ekonomskom i društvenom razvoju Srbija 2040. predstavljen je na Forumu Grana za Evropu u Vrdniku, a učesnici su razgovarali o genetski mogifikovanim proizvodima (GMO) i zadrugarstvu, saopštili su danas organizatori foruma.

Učesnici foruma otvorili su pitanje strateškog odnosa države prema GMO proizvodima i upozorili na obavezu Srbije da prilagodi svoje zakonodavstvo radi članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, na putu evrointegracija, navodi se u saopštenju.

Na skupu je rečeno da Srbija ima komparativnu prednost na svetskom tržištu jer može biti konkurentna u malom segmentu organske i integralne proizvodnje.

Docent Ekonomskog fakulteta u Subotici Tatjana Brankov rekla je da je pitanje da li će Srbija 2040. biti prehrambeno suverena država i dodala da suština te suverenosti mora biti pravo svakog naroda da utvrdi sopstvene poljoprivredne i prehrambene sisteme, fokusirajući se na proizvodnju, a ne na interese velikih korporacija i trgovinskih lanaca.

Ona je kazala da za svaku državu seme predstavlja „poslednju liniju odbrane prehrambenog suvereniteta“ i da je pitanje odnosa prema GMO „neodvojivo od celokupne agrarne politike“.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji Miladin Ševarlić rekao je da se Srbija dobro kotira kao izvoznik genetski nemodifikovane soje i kukuruza, ali da ima najniži razvoj stočarske proizvodnje.

„Umesto da imamo robu bez GMO na tržištu, mi smo prokockali taj period“, rekao je Ševarlić.

Učesnici foruma ocenili su da je, u kontekstu strategije razvoja poljoprivrede i ukrupnjavanja poseda, potrebno reafirmisati zadrugarstvo.

Forum Hrana za Evropu organizovali su Ekonomski institut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike