Potpisan ugovor sa švajcarskim proizvođačem čokolade

Ministar Goran Knežević je poručio da dolazak ovako moćne firme predstavlja još jednu potvrdu da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

"O tome govore svi rezultati koje postižemo u ekonomiji. Ove godine očekujemo više od četiri milijarde evra direktnih stranih investicija, rast bruto društvenog proizvoda između 3,5 i četiri odsto, koji će pratiti pad stope nezaposlenosti na ispod 10 odsto", rekao je Knežević.

Naveo je da su ekonomski rezultati dobri i da će ih pratiti povećanje plata i penzija već od novembra. 

Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da je ta investicija velika stvar za Novi Sad.

"Ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati", rekao je Vučević.

Generalni menadžer "Beri Kalebo" za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera istakao je da je Novi Sad pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumevanja potreba te kompanije.

"Od danas ulazimo u sledeću fazu investicije i narednih meseci može se očekivati početak građevinskih radova. Srbija je u nama dobila sjajnog partnera za razvoj prehrambene industrije", rekao je Kemera.

Kompanija se opredelila da izgradi najmoderniju fabriku u Novom Sadu, a planirani kapacitet je oko 100.000 tona industrijske čokolade. Takođe, planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.

"Beri Kalebo Grup" puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, snabdeva neke od najvećih konditora, poput "Nestlea", "Mondeleza". Njihove sirovine stižu čak do četvrtine svetske proizvodnje koja u sastavu ima kakovac ili čokoladu.

U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

Grupacija je nastala spajanjem belgijske ("Kalebo") i francuske kompanije ("Kakao Beri") 1996. godine, a sedište je u Cirihu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike