Poslovni forum Srbija – Indija

Poslovni forum je organizovan u okviru posete indijske državno – privredne delegacije Srbiji, koju predvodi potpredsednik Indije Venkaja Naidu.

Forumu, pored Vučića i Naidua, prisustvuju srpski ministri za građevinarstvo Zorana Mihajlović, finansije Siniša Mali i poljoprivrede Branislav Nedimović, kaoi predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi. 

Privrednu delegaciju Indije čine predstavnici indijskih kompanija iz sektora farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, ajurveda proizvoda, edukacije, trgovine i usluga i drugi. 

U okviru foruma biće održane prezentacije – "Srbija kao investiciona destinacija" i "Privredni sektori Indije i potencijali za saradnju sa Srbijom". 

Dosadašnja ulaganja indijskih kompanija u Srbiju su bila skromna, a najnovije je ovogodišnja investicija indijskog proizvođača traktora "Tafe", koji je kupio IMT po ceni od 66,8 miliona dinara ili oko 600. 000 evra. 

U Srbiji posluje i indijska Embasi grupa koja je u Indiji otvorila IT park čije su planirane investicije, prema podacima Razvojne agencije Srbije, bile 25 miliona evra.

Srbija i Indija su u prvoj polovini 2018. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, realizovane spoljnotrgovinsku robnu razmenu u vrednosti od 97,2 miliona dolara, dok je prošle godine u istom periodu ona iznosila 81,3 miliona evra.

Ukupan izvoz u robi u Indiju je bio 5,2 miliona dolara, dok je u istom periodu uvezeno 92 miliona dolara robe. 

Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 5,65 odsto. Spoljnotrgovinska razmena u robi Srbije i Indije je prošle godine iznosila 198,1 milion dolara.

Na teritoriji Srbije, prema podacima Agencije za privredne registre, registrovano je 70 aktivnih firmi, čiji su većinski vlasnici državljani Indije odnosno pravna lica registrovana u Indiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike