Poslednji dan za uplatu prve rate poreza na imovinu

Kao i svake godine poreska rešenja na adrese građana počeće da stižu od aprila ili maja i zato na prvu ovogodišnju uplatnicu treba upisati iznos jednak poslednjoj, četvrtoj rati ovog nameta iz 2018.

Koliki će porez građanima, preduzetnicima i preduzećima biti određen za 2019 godinu, razlikovaće se od opštine do opštine pošto je to prihod lokalnih samouprava.

U opštinama u kojima je rasla cena kvadrata tokom 2018, rašće i osnovica za obračun, pa građani mogu da očekuju izvesno uvećanje poreza.

Grad Beograd je svojom odlukom propisao da porez na imovinu građanima neće biti veći od dva odsto, a povećanje će uglavnom stići žiteljima centralnih delova grada.

Privrednicima porez na imovinu za ovu godinu utvrđuje se u skladu sa zakonom, odnosno primenom prosečnih cena po kvadratnom metru odgovarajućih nepokretnosti po zonama.

Ove godine u ovoj oblasti uvedena je i jedna korisna novina. Od 1. januara počela je da radi jedinstvena baza lokalnih poreskih administracija, pa građani preko interneta mogu da pristupe bazi podataka i saznaju koliko duguju za porez na imovinu.

Pre toga moraju da odu u Poresku upravu svoje opštine, gde će dobiti lozinku.

Građani treba da unesu jedinstveni matični broj, a preduzeća će podatke dobiti unosom PIB broja.

Prema Zakonu o porezu na imovinu ova dažbina se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja. Ko ne plati na vreme biće mu zaračunata kamata koja trenutno iznosi 11 procenata na godišnjem nivou.

Uz to, obveznici koji pokušaju da izbegnu plaćanje ovog poreza rizikuju da plate i kaznu od 5.000 dinara. Oni koji nisu podneli poresku prijavu, a već duže vreme poseduju nekretninu, pored kazne, moraće i da plate porez za pet godina unazad.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike