Poranila berba višnje, voćari i kupci čekaju cenu

Stotinu berača na parcelama Luke Miličića u Kovačevcu kod Jagodine proteklih nekoliko dana obralo je više od 60 tona višnje. Rod je solidan, kvalitet nešto slabiji. Miličić je već ugovorio isporuku od oko 130 tona tog voća.

"Pratimo cenu koja se na tržištu izdiferencira i lako se oko toga dogovorimo", kaže Luka.

Zahvaljujući dugogodišnjoj, uspešnoj saradnji i brzoj isplati za berbu i ove godine odazvao se veliki broj berača. Zadovoljni su poslom, a rade i stariji. Uberu i po 20 gajbi višanja.

Višnja je najznačajnija poljoprivredna kultura u opštini Knjaževac i njenu proizvodnju lokalna samouprava intenzivno podstiče.

"Knjaževac već možemo nazvati opštinom višnje, jer je poslednjih nekoliko godina, pre svega intenzivnim subvencionisanjem od nekih 500 hektara, otišla na preko 3.000 hektara pod voćem. Cena višnje se i dalje formira, za prvu klasu se očekuje da bude 70-80 dinara", navodi Igor Stevanović, zamenik predsednika opštine Knjaževac.

Stručnjaci napominju da su klimatske promene doprinele da voće, pre svega višnja, istovremeno sazri u celoj Srbiji.

"Imamo sada plantaže koje kreću sa berbom u Leskovcu, Toplici, Šapcu i praktično cela Srbija kreće berbu višnje. To je, naravno, loše i za proizvođače i za berače, loše je za hladnjačare, sve to treba odraditi, preraditi i spremiti za izvoz", objašnjava Dragan Paunović, agroekonomista iz Prokuplja.

Branje višanja trajaće dve nedelje, a većina proizvođača u Srbiji za sada najviše brine da berbu završi u optimalnom roku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike