Počeli radovi na izgradnji Beogradskog metroa – priprema terena za depo

Na Makiškom polju jutros su počeli radovi na nasipanju i pripremi terena na prostoru gde će biti izgrađen depo budućeg metroa, čime je ujedno ozvaničen početak radova na izgradnji Beogradskog metroa.

Počelo je uklanjanja niskog rastinja na tom području i sloja humusa, kako bi potom bilo nasuto 480.000 kubnih metara kamena.

Planom generalne regulacije šinskih sistema, koji je usvojen na sednici Skupštine grada početkom novembra, predviđeno je da prva linija metroa povezuje Železnik i Mirijevo.

Kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa biće dugačka 21,1 kilometra i imaće 21 stanicu. Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometra i imaće 23 stanica. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu.  

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je za RTS da se može reći i da posle 100 godina projekat metroa kreće u realizaciju.

"Došao je taj dan da definitivno počnemo sa prvim radovima na Makiškom polju i jednostavno, važno je da počnemo da realizujemo taj projekat. Da li je prva, druga ili treća linija, naravno, važno je, ali je manje važno u odnosu na to da je neko našao novac, da je neko uspeo da pripremi celokupnu proceduru i da jednostavno krenu prvi koraci", kazao je Radojičić.

Dikrektor "Beogradskog metroa" Stanko Kantor rekao je za RTS da će Beograd da se izmeni sa izgradnjom metroa, sa novim linijama BG voza, novim redovima vožnje, češćim polascima, a planirano je unapređenje tramvajskog sistema.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар