Počela berba kukuruza, ratari zadovoljni prvim prinosima

Slobodan Živović, poljoprivredni proizvođač iz Lukićeva pored Zrenjanina, među prvim je Banaćanima koji je počeo žetvu kukuruza. Setvu je obavio u optimalnom roku i primenio je kompletnu agrotehniku, pa je zadovoljan prvim prinosima.

"Imam ove godine posejanih 230 hektara, prosek neki koji očekujem bi trebao da bude sedam tona po hektaru. Znači, ima lošijih i boljih njiva, zavisno od dela atara gde je koliko kiše palo", navodi Slobodan Živović iz Lukićeva.

Tomislav Bačić kukuruz je ovoga proleća zasejao na 220 hektara. Prvim prinosima od sedam tona po hektaru je zadovoljan kao i trenutnom cenom.

"Ja sam zadovoljan sa ovom cenom od 25 dinara. Nismo imali tu cenu od 2009. godine. Sada je ponovo imamo i je mislim da ne možemo biti nezadovoljni", navodi Bačić.

Kukuruz je ovoga proleća na području pet opština Srednjeg Banata zasejan na 80.000 hektara. U poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu prikupljaju prve rezultate žetve.

"Žetva je tek krenula, ali biće i velikih odstupanja. Imamo parcele gde je došlo do košenja za silažu kukuruza gde nije ostalo zrno, gde nije bilo nalivanja, ali imamo i gde će biti visoki prinosi", navodi Kristina Salapura, direktorka PSS Zrenjanin.

Za razliku od predhodnih godina kada je u očekivanju bolje cene većina ratara ostavljala kukuruz na čuvanje, ove jeseni po svemu sudeći, zbog dobre cene, odmah će ga plasirati na tržište.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар