Plaćanje karticama podstiče potrošnju

Domaće ili strane platne kartice? Posle smanjenja i izjednačavanja provizija kako za domaću "dinu" tako i za strane kartične sisteme, najvažnije je da plaćanja preko njih podstiču potrošnju.

"Mi smo na ‘Egzitu’ imali povećanje plaćanja stranim karticama skoro duplo u odnosu na prošlu godinu. Broj beskontaktnih transakcija u Srbiji na godišnjem nivou bio je 136 odsto dok je sam udeo beskontaktnih plaćanja 51 odsto", rekao je Vladimir Đorđević, direktor "Viza sistema" za Srbiju.

Iako su prve platne kartice nastale pre 100 godina, njihova praktična primena počela je sredinom prošlog veka, dok su kartice s današnjim izgledom i magnetnom trakom bile u upotrebi od 1971. godine. 

Koliko privredu i građane koštaju platni sistemi? 

"Počeću od Master karda koji ima broj izdatih kartica 2.250.000. Trošak prema tom kartičnom sistemu je 20.558.133 evra. Za vizu tri miliona izdatih kartica – trošak 16.617.000 hiljada evra. Dina kard izdatih kartica 2.320.536, a trošak 885.000 evra i 466 centa", navela je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Domaća Dina kartica već na jesen biće aktivna preko platnog sistema "Diskaveri".

Od iduće godine, "dinom" će moći da se plaća širom sveta, odnosno svuda gde se prihvata kineska "unipej" kartica.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike