Otvorena izložba „Ekspo Rusija Srbija 2018“

Izložba i poslovni forum traju do 16. marta i tokom tri dana biće organizovani okrugli stolovi, sastanci učesnika sa predstavnicima ministarstava, bilateralni susreti privrednika, a svoju delatnost će prikazati više od 200 srpskih i ruskih kompanija.

Srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik ministra ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Gruzdev otvorili su privrednu izložbu porukom da je dobra ekonomsko-trgovinska saradnja plod dobrih odnosa na višem nivou Srbije i Rusije.

Popović je istakao značaj jubilarne privredne izložbe, koja je, prema njegovim rečima, mesto gde se spajaju biznisi i dodao da je ono čemu dve zemlje teže spoj malog i srednjeg biznisa.

"Novi pravac u odnosima dve zemlje biće saradnja u inovacijama i tehnologijama, koja će razvijati i između naših fakulteta, univerziteta, start ap firmi ", rekao je Popović.

Podsetio je da između Srbije i Rusije ne postiji carinski režim, te više od 90 odsto naših proizvoda može da se izvozi u Rusiju bez carina.

Iskoristio je priliku da zahvali Rusiji na principijelnom stavu po pitanju KiM i Republike Srpske, kao i na pomoći u prethodnom periodu.

Zamenik ministra ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Gruzdev je poručio da je ono što veže dve zemlje strateško partnerstvo i prijateljstvo koje traje godinama.

Ocenio je trgovinsko-ekonomsku saradnju Srbije i Rusije izuzetno značajnom i dodao da je upravo iz tog razloga važno da se organizuju događaji, kao što je Peta privredna izložba, koji će stvoriti uslove da se privrednici dve zemlje upoznaju i sagledaju uslove i mogućnosti daljeg poslovanja.

Gruzdev kaže da je siguran u važnu ulogu malih i srednjih preduzća, kojih u Rusiji ima više od šest miliona, a koja su, kako kaže, upravo ono što stvara tačke rasta u međusobnoj saradnji dve zemlje.

Srpske i ruske privrednike okupljene u Beogradu, pozdravio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin rečima da dve zemlje imaju zajedničku budućnost, zajedničke ekonomske i političke interese i međusobno razumevanje.

"Ovde se nisu skupili samo ljubitelji Tolstoja i Dostojevskog, nismo se skupili zato što nas prošlost, ma koliko slavna i velika bila, povezuje. Nismo se skupili zato što smo zaljubljeni u našu prošlost – već zato što Srbija i Rusija imaju zajedničku budućnost", rekao je Vulin.

Govoreći o sektoru na čijem je čelu, ponovio je da će Srbija ostati vojno neutralna, ali da bi to bilo poštovano u svetu, važno je da Srbija bude ekonomski i politički jaka.

Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, podvukao je da privreda Srbije ističe interes za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje, o čemu govori podatak da je prošle godine spoljno-trgovinska razmena sa Rusijom iznosila 2,6 milijardi dolara i zabeležila rast od 12 odsto.

"Susreti srpskih i ruskih kompanija uvek privlače pažnju poslovne zajednice i pružaju priliku za unapređenje ekonomskog dijaloga u svim oblstima privređivanja, a posebno u oblastima poljoprivrede i prehrambene proizvodnje, energetike, građevinarstva", rekao je Miletić.

Podsetio je da Rusija bila treći trgovinski partner Srbije 2017. godine.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin nije prisustvovao otvaranju Pete privredne izložbe, ali je njegova poruka preneta na skupu.

"U odnosu dveju zemalja važno je učvršćivanje postojećeg partnerstva u ključnim oblastima, kao što su energetika, saobraćaj, industrija, poljoprivreda i turizam", reči su ambasadora Čepurina.

Poručio je i da je važan značaj uzajamne saradnje dve zemlje u oblasti inovacija i modernizacije privrede, kako bi se povećala njihova konkurentnost , a samim tim i standard stanovništa.

Na petoj izložbi biće predstavljene različite grane industrije kao što su građevinarstvo, energetika, tehnologije za uštedu energije, industrija nafte i gasa, mašinogradnja, metalurgija, vazdušni i železnički saobraćaj, turizam, poljoprivredno-industrijski kompleks, prehrambena industrija, rudarstvo, visokotehnološke i inovativne grane, bankarstvo, telekomunikacije, medicina, farmacija i obrazovanje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike