Ograničena cena gasa i goriva – da li su svi kupci zaštićeni

Vlada je privremeno ograničila cene gasa a ograničavanje cene goriva produžila do kraja jula. Iz Ministrstva trgovine saopštavju da nepravilnosti u primeni Uredbe o ograničenju visine cena nafnih derivata na pumpma vozači mogu prijaviti na telefon 066 847 00 27.

Vlada je privremeno zabranila izvoz evrodizela i smanjila akcize na derivate nafte. Takođe, novi propisima pojednostavljene su procedure za one koji žele da stave solarne panele.

Energetska kriza je sve oštrija, cilj mera je smirivanje tržišta energije i zaštita građana i privrede od posledica sve viših cena energenata.

Raša Kojčić, pomoćnik ministrke eneretike rekao je za RTS da je cilj sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta svim vrstama energenata, u tu grupu spadaju prirodni gas i derivati nafte.

"Sve države pa tako i naša se tude da maksimalno zaštite domaće potrošče kako ne bi osetili efekte energentske krize na globalnom nivou. Cena prirdnog gasa na svetskom tržištu svakodnevno raste, što je rezultat smanjenih isporuka Severnim tokom 1 i globalnih dešavanja", kaže Kojčić.

Dočekati spremno grejnu sezonu 

Kaže da su u protklom periodu obezbeđene dovoljne količine prirdnog gasa, po povoljnoj ceni, to je trogodišnji ugovor – puni se podzemno skladište Banatskog dvora, jer osnova je dočekati spremno grejnu sezonu. "Dobili smo po naftnoj formuli prirodni gas, što znači da se priordni gas nabavlja po najpovoljnijoj mogućoj ceni", podvlači Kojčić.

Kojčić ističe da su uredbom su zaštićeni svi kupci na nivou prosečnih cena iz novembra.

Petak je, danas će do 15 sati biti nova korekcija cena derivata na osnovu kretanja sirove nafte na svtskom tržištu. Ministarstvo energtike pravi analizu veleprodajnih cena.

"Gledajući efekte globalne krize, gledajući kretanja derivata u regionu i na svtskom nivou vidimo da konstantno dolazi do fluktuacije, derivati idu gore-dole, u zavisnosti od potražnje, pratimo sve te efekte i posle sastanka sa Ministarstvom privrede i relevantnim činiocima sagledaće se efekti koji su bili u proteklih sedam dana i videće se koje će biti cene derivata," napominje Kojčić.

Obnovljiva energija – šta je pojednostavljeno

Vlada je izmenila i Uredbu kojom se olakšava procedura za građane i privrednike koji žele da sami proizvode obnovljivu enegiju. 

Državna sekretaka Ministrstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković je rekla da je ovo veoma važna mera, kada se priča o energetskoj bezbednosti i sugurnosti jer kupac proizvođač svakog domaćinstva i privreda koja postane kupac proizvođač dobija i dodatnu energetsku sigurnost jer ima sopstvenu elektranu iz koje prozvodi struju i manje je podložno krizi.

"Vlada je prošle godine predložila, parlament usvojio zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije koji je uveo kupce proizvođače, nakon toga je doneta uredba koja je pojednostavila sve uslove posebno za domaćinstva da postanu kupci proizvođači, umesto nekadašnjih 20 koraka od šest meseci čekanja da se završe procedure i kupe paneli, nađu licencirani inženjeri – zaključi se ugovor uz ispunjenje tehničkih uslova sa distribucijom – u praksi se dešava se za svega par nedelja", napomenula je državna sekretarka.

Izmenom uredbe želimo da pomognemo onima koji žele samo da proizvode električnu energiju sa solarnih panela za sopstvene potrebe bez predaje viška – koji će predavati mreži, osim da zaključe ugovora sa EDB-om neće imati dodatnih tehničkih uslova, podvukla je ona.

Za šest meseci dva megavata priključenih kupaca

Atanackovićeva navodi da za šest meseci ima dva megavata priključenih kupaca proizvođača na mreže, 60 domaćinstava, osam privrednih kompanija, a 25 megavata je na čekanju i očekuje se da se u narendim mesecima priključe.

"Efekat je važan jer je proteklih 10 godina razvijeno samo 11 megavata električne energije solatnih panela, do kraja godine očekujemo tri puta više za godinu dana nego prethodnih decenija. Mere su dale rezultat", zaključila je Atanackovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike