Od EIB-a 140 miliona evra za auto-put Niš-Merdare

Evropska komesarka Violeta Bulc dolazi u sredu ili četvrtak i svečano ćemo otvoriti sekretarijat Transportne zajednice, rekla je Zorana Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara.

Ističe da za Srbiju puno znači to što će se u Beogradu nalaziti sedište Transportne zajednice, jer ćemo tako moći da pričamo o velikim koridorima, zatim da utičemo i zajednički radimo na usklađivanju sa propisima EU, ali i da učestvujemo u donošenju odluka o osnovnim železničkim i putnim mrežama.

"Potpisaćemo ugovor sa Evropskom investicionom bankom o finansiranju za gradnju novog autoputa Niš – Merdare – Priština od 100 miliona evra, kao i ugovor o grantu (poklonu) od 40 miliona evra za prvu deonicu Niš – Pločnik dugu 34 kilometra", rekla je Mihajlovićeva i dodala da se početak radova očekuje sledeće godine.

Napomenula je da se u prethodnom periodu radilo na izradi projektno – tehničke dokumentacije za gradu tog auto-puta.

Počela gradnja Tehničko-putničke stanice Zemun

Ministarka Zorana Mihajlović prisustvovala je početku radova na rekonstrukciji i modernizaciji Tehničko-putničke stanice Zemun. Ona je izjavila da će taj savremeni centar doprineti bržem, boljem i efikasnijem održavanju vozova.

Vrednost predviđenih radova je 50,8 miliona evra, a rok za završetak radova je 11. novembar 2021. godine.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da se mnogo ulaže u podizanje srpskih železnica i da će od 2014. do 2020. godine biti rekontruisano skoro 800 kilometara pruga.

"Ovaj projekat TPS Zemun je od velikog značaja za železnice", istakla je Mihajlovićeva i dodala da će sada održavanje vozova biti kao i u skoro svim ostalim zemljama u regionu.

Kako je rekla, održavanje vozova je sada na tri lokacije: Topčideru, Makišu i u Zemunu, dok će kasnije sve biti u TPS Zemun.

Podsetila je da Srbija gradi i brzu prugu Beograd – Budimpešta, kao i da su železnice postale strateški važne za zemlju.

"Više od 200 miliona evra smo uložili u kupovinu novih vozova i uložićemo još 100 miliona, ali isto ulažemo u ljude i prošle i ove godine je zaposleno oko 100 mašinovođa", naglasila je Mihajlović.

Ministarka dodaje da se trenutno realizuju investicije koje se tiču železnice vredne više milijardi evra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike