Od danas prijava za 20 evra pomoći, ministar finansija objavio kada će novac biti na računima građana

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da prijava za dodatnih 20 evra počinje danas i da će za tu pomoć moći da se prijave svi građani koji se nisu prijavili za prethodnu pomoć, dok svi koji su dobili po 30 evra u maju i novembru ne moraju da se prijave.

"Mi smo ovu prijavu otvorili za one koji su u međuvremenu postali punoletni, koji su dobili državljanstvo, prebivalište, koji su se predomislili da ipak hoće da dobiju deo pomoći od države. Ja sam u osam sati dobio informaciju da se 3.500 građana prijavilo za ovu pomoć", kazao je Mali.

Istakao je da će pomoć prvo biti uplaćena penzionerima, korisnicima socijalne zaštite i osobe koje izdržavaju kazne – 7. decembra, dok će 8. i 9. decembra 20 evra dobiti ostali građani.

"Osam milijardi evra smo ukupno uložili da pomognemo našoj privredi, da pomognemo građanima Srbije. Svako obećanje koje smo dali isplatili smo i ispunili smo i u dan i u dinar. Zato imamo planiranu i projektovanu stopu rasta od preko sedam odsto za ovu godinu, a s druge strane smo sačuvali makroekonomsku stabilnost", naveo je Mali.

Dodao je da će udeo javnog duga Srbije u bruto društvenom proizvodu biti 58,2 odsto, što je, kako je naveo, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

"U doba krize država se pokazala, reagovala, pokazala da je ozbiljna, da je stabilna i mi smo našu privredu spasli", rekao je Siniša Mali i dodao da je makroekonomska stabilnost najveća pomoć privredi.

"Očekujemo smirivanje na polju inflacije"

Na pitanje da li ga brine inflacija, koja će, prema projekcijama, biti na gornjoj granici od četiri odsto, Mali je istakao da MMF i druge institucije kažu da će se inflacija smiriti u drugom kvartalu sledeće godine.

"To je inflacija koja je podstaknuta ponudom, uvezena je spolja zbog cene energenata, zbog svih prekida u lancima snabdevanja koji su izazvani kovidom 19. Dakle, mi očekujemo smirivanje na tom polju", naveo je Mali.

Govoreći o konkretnim paketima pomoći građanima, Mali je naveo da ih u ovom trenutku nema, ali da nije rekao da ih neće biti.

"Pratimo situaciju, gledamo šta se dešava kada je kovid u pitanju, kada je, pogotovu, energetska kriza u pitanju i ono što je za mene najvažnije, za budžet za narednu godinu, vi imate u tom budžetu povećanje plata u javnom sektoru za 7,3 odsto, sedam odsto za sve zaposlene, osam odsto za one koji su u vojsci", rekao je Mali.

Podsetio je i na povećanje penzija po švajcarskoj formuli za 5,5 odsto, kao i na to da će penzionerima biti isplaćeno dodatnih 20.000 dinara, čime će povećanje iznositi 11,2 odsto.

"Imamo i povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto. Minimalna zarada od 1. januara ide na preko 35.000 dinara, 300 evra, tako da sa te strane to je podrška građanima i životnom standardu građana", kazao je Mali.

"Više od 480 milijardi dinara u budžetu za auto-puteve, bolnice i škole" 

Mali je naveo da je budžetom predviđeno više od 480 milijardi dinara za kapitalna ulaganja – za auto-puteve, ulaganje u bolnice i škole.

"To je naša podrška privredi u smislu podsticaja razvoja koji mi kao država dajemo i to se pokazalo kao najvažnija i uspešna politika s obzirom da očekujemo ove godine rast od preko sedam odsto našeg BDP-a", rekao je Mali.

Govoreći o rastu za iduću godinu, Mali je rekao da su predvideli 4,5 odsto, ali je napomenuo da su uvek konzervativni kada su te procene u pitanju.

"Za ovu godinu smo projektovali šest odsto, biće preko sedam. Evropska komisija je podigla svoje prognoze da ćemo umesto 5,3 rasti 6,7. To su potvrdili i MMF i Svetska banka. Dakle, Srbija pobeđuje u ekonomiji, Srbija ostvaruje nikada više stope rasta uprkos velikoj globalnoj krizi izazvanoj kovidom 19, što pokazuje i ozbiljnost, ali na kraju krajeva i pravičnost naše ekonomske politike", istakao je ministar finansija Siniša Mali. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар