Novosti: Mađari ne ruše Turski tok

Mađarska nije podlegla pristiscima iz Amerike koji bi doveli u pitanje izgradnju Turskog toka na njihovoj, ali i na teritoriji Srbije, pišu današnje „Večernje novosti“.

To u razgovoru za „Novosti“ tvrdi prvi čovek „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, povodom posete američkog državnog sekretara Majka Pompea Budimpešti, s ciljem da ubedi mađarsko rukovodstvo da odustane od gasa koji bi trebalo da stiže preko „Turskog toka“.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto mu je odgovorio da ostaju privrženi Evropi, SAD i NATO, ali ne odustaju od ekonomske saradnje sa Rusijom.

„Izjava mađarskih zvaničnika pokazuje da Mađarska, kao i Austrija, koja ima dugoročni ugovor sa Rusijom, ali i Nemačka kada je reč o Severnom toku 2, žele da vode izbalansiranu energetsku politiku sa Rusijom“, rekao je Bajatović.

Dodao je da Mađari to čine, bez obzira na pritiske SAD i činjenicu da neke istočnoevropske države koje u velikoj meri zavise od Vašingtona, u prvom redu Ukrajina i Poljska, pritiskaju Evropsku uniju da imaju radikalan odnos prema navodnoj gasnoj dominaciji Rusije u Evropi.

Bajatović je kazao da je činjenica da Rusija na zahtev evropskih kompanija i za potrebe potrošača na tom prostoru isporučuje 35 odsto gasa i da će taj udeo rasti.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike